"Jamie Oliver wint rechtszaak tegen McDonalds", "Jamie Oliver bewijst dat hamburgers van McDonalds niet geschikt zijn voor menselijke consumptie". Berichten met deze titels deden de ronde op sociale media tussen 27 en 29 maart. Ze werden gedeeld via facebook, of verwezen naar pagina’s op gelehesjes.nl en fenixx.org. Volgens deze berichten zou de Britse tv-chef Jamie Oliver de fastfoodketen McDonalds zover hebben gekregen dat ze zou stoppen met het gebruik van ammoniumhydroxide, een product dat gebruikt wordt om bacteriën te doden, voor het behandelen van vlees. Bovendien zou Oliver zelfs een rechtszaak aangespannen hebben tegen McDonalds om deze praktijk te verbieden.

Oordeel: het gaat hier over oud Nieuws, dat bovendien niet klopt dus: onwaar.

Waarom klopt dit bericht niet?

Jamie Oliver voerde in 2011 campagne om met ammoniumhydroxide behandeld vlees te verbieden. Daarbij richtte Oliver zich vooral naar Amerikaanse fastfoodketens en demonstreerde hij tijdens zijn kookshow Jamie Oliver's Food Revolution hoe, volgens hem, vlees dat niet geschikt was voor menselijke consumptie op de markt gebracht werd dankzij de behandeling met ammoniumhydroxide. (( https://www.youtube.com/watch?v=ObcsswhO83I ). Jamie Oliver's Food Revolution werd in 2011 uitgezonden op het Amerikaanse tv-netwerk abc. Ook na afloop van Jamie Oliver's Food Revolution bleef de Britse tv-kok een uitgesproken tegenstander van met ammoniumhydroxide behandeld vlees.

Twee jaar later, op 1 februari 2013 kwam McDonalds met het statement dat ze het met ammoniumhydroxide behandeld vlees al sinds 2011 niet meer gebruikten. Naast McDonalds sloten andere Amerikaanse fastfoodketens als Taco Bell en Burger King zich aan bij de ban op het gebruik van ammoniumhydroxide.

Hoewel de eerder vermelde fastfoodketens het product naar eigen zeggen niet meer gebruiken, is ammoniumhydroxide volgens de Amerikaanse Food & Drug Safety (FDA) niet onveilig.

Wat natuurlijk de vraag doet rijzen hoe het zit in België. In ons land, en in de rest van de EU, wordt ammoniumhydroxide aangeduid met het E-nummer E527. Iedereen kent het onder de naam ammoniak. Volgens Liesbeth Van de Voorde van het Federaal Agentschap van Voedselveiligheid is het sinds 2008 verboden als additief bij vleesbereidingen.

CONCLUSIE

Dat Jamie Oliver campagne voerde tegen ammoniumhydroxide in vlees en vervolgens navolging kreeg van enkele fastfoodketens is oud nieuws dat sinds 2011 af en toe opduikt herverpakt als ‘nieuw nieuws’.

Jamie Oliver spande nooit een rechtszaak aan tegen McDonalds of vice versa. Een van McDonald’s Amerikaanse leveranciers van vlees, Beef Products Inc. , moest na na de ophef rond ammoniumhydroxide vestigingen sluiten en werknemers ontslaan. Vervolgens klaagde het tv-netwerk abc aan. In 2017 werd deze rechtszaak gesetteld voor een onbekend bedrag .

In de Verenigde Staten is het gebruik van ammoniumhydroxide in vlees toegelaten, maar niet in de EU.

Andere factcheckers

Toen deze berichten opnieuw opdoken begin 2017 en 2018 werden ze al aangeduid als gerecycleerd nieuws door Snopes, Mimikama en thatsnonsense.

 
Lees ook...