Nee, de Britse politie is geen strafrechtelijk onderzoek gestart naar COVID-19 vaccinaties na aangifte
Britse onderzoekers bevroegen meer dan 65.000 volwassenen van 35 jaar en ouder over hun consumptiegedrag betreffende groenten, vers, blik- en bevroren of gedroogd fruit, slaatjes, fruitsap en smoothies. Gedurende de opvolgperiode van ongeveer 7 jaar stierven iets meer dan 4.000 deelnemers. Vanaf drie porties groenten en fruit per dag neemt het risico op vroegtijdige sterfte door hart- en vaatziekten en kanker af. Het grootste effect vonden de onderzoekers bij die mensen die zeven of meer porties groenten en fruit per dag eten: het risico op kanker daalt met een kwart en dat op hart- en vaatziekten met 31% (1).
Er werd ook gekeken naar het type groenten en fruit. Daaruit bleek dat het effect het grootst is met vers en gedroogd fruit, terwijl het risico eerder toenam met bevroren fruit en fruit in blik. De voordelen van groenten zouden ook groter zijn dan deze van dezelfde hoeveelheid fruit.
De studie bevestigt alleszins de gunstige invloed op de gezondheid van zowel fruit als groenten. Over de impact van de hoeveelheid porties of de aard van groente en/of fruit bestaat wel twijfel over het studie-opzet. Zo is ze gebaseerd op subjectieve bevragingen en werd er geen rekening gehouden met andere beïnvloedende factoren.
Mensen die veel groenten en fruit eten, leven doorgaans ook op andere vlakken gezonder: ze drinken minder, roken vaker niet en bewegen vaak meer. Ook deze factoren hebben impact op de kans op hartziekte en kanker. De huidige aanbeveling stelt dat minstens 5 porties groenten en fruit per dag perfect is. Deze studie sluit daar bij aan.
Fruit en groenten verminderen het risico op vroegtijdig overlijden door kanker en hart- en vaatziekten. De huidige aanbeveling – minstens 5 porties fruit en groenten per dag – blijft geldig. Mogelijk is 7 porties net iets beter.