Geen bewijs dat roomboter gezonder is dan margarine

 

7 december 2023

Op sociale media beweert de Nederlandse lifestyleblog 'Leef Bewust' dat roomboter veel gezonder zou zijn dan margarine. Dat klopt niet als je naar het gehalte aan verzadigde vetzuren kijkt: dan is een margarine doorgaans gezonder. Vooral zachte margarines bevatten weinig verzadigde vetten. Maar in het bredere plaatje valt de claim moeilijk te checken, omdat talloze factoren ons voedingspatroon beïnvloeden.


Lees meer
 
Ecologische voetafdruk van Belgisch ei is groter dan avocado uit Mexico

 

23 oktober 2023

Volgens onderzoeker Stijn Bruers heeft het eitje van de lokale kippenboer nog steeds een hogere klimaatimpact dan een Mexicaanse avocado. Ondanks het verschil in berekeningswijzen en voedingswaarden lijkt het Belgische eitje inderdaad zowel een hogere CO2-uitstoot als een groter landgebruik te bevatten. De impact van de export van Mexicaanse avocado’s per schip compenseert dit verschil niet.


Lees meer
 
Voeding heeft geen effect op het geslacht van het kind

 

30 mei 2023

In een artikel in De Morgen staat dat door het volgen van een bepaald dieet de moeder het geslacht van haar kind kan bepalen. Veel broccoli eten zou helpen om een meisje te krijgen, vlees voor een jongen. Hier bestaat geen wetenschappelijk bewijs voor. Voeding en andere middeltjes hebben geen aantoonbaar effect op het geslacht van het kind.


Lees meer
 
Pasta kost in België vaak meer dan in Frankrijk, maar zelden twee keer zoveel

 

21 april 2023

Op de website van PvdA staat dat een pak pasta in België twee keer duurder is dan in Frankrijk. PvdA vergeleek hiervoor slechts één pak pasta bij één supermarkt. Hoewel verschillende merken van pasta hier vaak duurder zijn dan in Frankrijk, bedraagt het verschil lang niet altijd twee keer zoveel. Sommige pasta’s zijn dan weer goedkoper in België.


Lees meer
 
Geen bewijs dat laboratoriumvlees kanker zou veroorzaken

 

31 maart 2023

Volgens alternatieve blogsites zou een studie aantonen dat kweekvlees vlees op basis van geïmmortaliseerde cellen kanker veroorzaakt bij mensen. Maar van zo’n studie is geen sprake. In werkelijkheid verwijzen de blogsites naar een artikel van een zakenblad over kweekvlees op basis van geïmmortaliseerde cellen. Die cellen zijn door mutatie onsterfelijk gemaakt waardoor ze oneindig kunnen delen. Op die manier kunnen ze een tumor vormen. Maar dat wil nog niet zeggen dat het om kanker gaat.


Lees meer
 
Minder landbouwgrond nodig voor plantaardig dieet

 

16 februari 2023

In een interview met De Tijd stelt voedingswetenschapper Louise Fresco dat voor een plantaardig dieet "ongeveer een kwart meer landbouwgrond nodig is". Het cijfer is gebaseerd op een vergelijking in de hoeveelheid akkerland tussen een plantaardig dieet en een scenario met minder dierlijke consumptie. Maar akkerbouw is slechts een deel van de totale landbouwgrond. Kijkende naar het volledige grondgebruik, zorgt een plantaardig dieet voor ongeveer de helft minder landbouwgrond.


Lees meer
 
Kwart Belgische peuters van 2 tot 4 jaar heeft overgewicht

 

25 oktober 2022

Verschillende Vlaamse nieuwsmedia berichtten op basis van een persbericht van de Hoge Gezondheidsraad dat 1 op 4 kleuters overgewicht heeft. Maar die cijfers staan niet in het rapport waarover het persbericht ging. Ze komen uit Sciensano’s gezondheidsenquête van 2018. Het blijkt wel om een licht verschillende leeftijdsgroep te gaan, namelijk kinderen van 2 tot 4 jaar.


Lees meer
 
Een kwart van het Belgisch varkensvlees is voor eigen consumptie

 

10 oktober 2022

Volgens Zuhal Demir (N-VA) zou Vlaanderen meer dan het dubbel van het aantal varkens dat het zelf eet, exporteren. Die exportmarkt zou nochtans al jaren stil liggen waardoor varkens nutteloos vernietigd worden, vertelde ze in een interview aan VTM Nieuws en op haar Twitter. Het klopt dat België slechts een kwart van de eigen productie zelf consumeert. De rest is voor export. Belgisch varkensvlees is nog steeds exportgericht. Sinds 2018 zien we een lichte stijging binnen Europa. De exportwaarde daarentegen fluctueert en de productiewaarde kent een daling.


Lees meer
 
Niet 33%, maar 15% van de geproduceerde tarwe komt uit Rusland en Oekraïne

 

31 mei 2022

Volgens verschillende media produceren Rusland en Oekraïne samen “een derde van de tarwe in de wereld”. Dit klopt niet. Uit statistieken van de Voedsel- en Landbouworganisatie blijkt dat de twee landen goed zijn voor 14,5% van de wereldwijd geproduceerde tarwe.


Lees meer
 
Jamie Oliver spande géén rechtszaak aan tegen McDonald’s

 

3 april 2019


Lees meer