gezondheidenwetenschap
Intuïtief eten, een nieuwe manier van vermageren?

 

1 september 2022

Intuïtief eten is hip. En het concept is simpel: luister naar het hongergevoel in je lichaam en beslis op basis daarvan wat je eet en hoeveel. Is het echt zo eenvoudig als het klinkt?


Lees meer
 
gezondheidenwetenschap
De pil stuurt het gedrag van vrouwen niet

 

31 augustus 2022

Meer dan 100 miljoen vrouwen slikken dagelijks de pil. Die hormonale anticonceptie voorkomt heel wat dingen: een onregelmatige cyclus, ovulatie, acne en bovenal zwangerschap. Volgens diverse media zou een nieuwe studie nu bevestigd hebben dat de pil een immense invloed zou hebben op het gedrag. Minder drive om hogerop te geraken op de sociale ladder, minder zin in seks en minder motivatie in het algemeen. Klopt dat?


Lees meer
 
gezondheidenwetenschap
Champignons zijn geen goede vleesvervanger

 

29 augustus 2022

Champignons hebben iets vlezigs en geven ‘bite’. Culinair kunnen ze vlees dan ook perfect vervangen in bepaalde gerechten. Maar zijn ze ook een goede vleesvervanger op voedingskundig vlak?


Lees meer
 
gezondheidenwetenschap
Nut van vroegtijdige opsporing longkanker in vraag gesteld

 

25 augustus 2022

De komende maanden ontvangen ongeveer 400.000 Nederlanders tussen de 60 en 79 jaar een uitnodiging om deel te nemen aan een nieuw Europees onderzoek naar de vroege opsporing van longkanker. Critici spreken van weggegooid geld.


Lees meer
 
gezondheidenwetenschap
Langdurige covid in verband gebracht met ontregeld immuunsysteem

 

24 augustus 2022

Nieuw Amerikaans onderzoek biedt mogelijk meer inzichten in wat er met je lichaam gebeurt als je "long covid" hebt. Dat is wanneer je maanden na een coronabesmetting nog altijd met klachten kampt. Velen blijken een laag gehalte aan het stresshormoon cortisol in hun bloed te hebben.


Lees meer
 
gezondheidenwetenschap
Ultrabewerkte voeding verhoogt waarschijnlijk je risico op dementie

 

22 augustus 2022

Net zoals bij vele welvaartsziekten is ook bij dementie voorkomen beter dan genezen. Volgens nieuw onderzoek speelt voeding hierbij een belangrijke rol. Minder ultrabewerkte voeding eten zou de kans op dementie aanzienlijk verkleinen.


Lees meer