Sommige mensen hebben sneller dan andere opnieuw honger na een maaltijd. Er is al langer een vermoeden dat de manier waarop ons lichaam suiker verwerkt daar iets mee te maken heeft. Wetenschappers hebben dit in een grootschalige studie onderzocht.
Steriel verpakte neuswissers, die gebruikt worden bij de coronatests, kunnen geen virussen overdragen. Toch duiken er berichten op dat neuswissers soms zelf besmet zijn met het coronavirus en zo bijdragen tot de verspreiding ervan. Klopt dat?
Een plantaardig dieet heeft veel voordelen voor de gezondheid. Maar hoe beperkter je voedingspatroon, hoe groter je risico op voedingstekorten en blootstelling aan ongewenste stoffen. Daarom is het belangrijk om variatie aan te brengen in je voedingskeuzes. Dat is het advies van de Hoge Gezondheidsraad (HGR).
Een Amerikaanse studie suggereert dat meer dan 150 minuten (matig) intensief bewegen per week ernstige gezondheidsproblemen door covid-19 kan helpen voorkomen. Maar of enkel beweging de bescherming tegen ernstige covid-19 kan verklaren, kan dit onderzoek niet aantonen.
Veel suiker eten zou het leervermogen en geheugen van kinderen negatief beïnvloeden. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek uitgevoerd bij ratten. Maar de studie kan niet aantonen dat een minder goed werkend geheugen het directe gevolg is van suiker. Kunnen we dan besluiten dat suiker ook bij mensen schadelijk is voor de hersenen?
De neuswissers die gebruikt worden om coronatesten af te nemen, zouden volgens sommige berichten hersenschade veroorzaken. Ze zouden aan de zogenaamde bloedhersenbarrière raken, waardoor toxische stoffen, virussen en bacteriën tot in onze hersenen kunnen geraken. Bij een correcte afname komt een neuswisser echter niet in de buurt van de bloedhersenbarrière, en is er dus geen gevaar.