Door de coronapandemie zouden we het haast vergeten: ook de obesitasepidemie is nog steeds aan een opmars bezig. Door obesitas nemen verschillende gezondheidsproblemen toe. Maar de aandoening dreigt ook een rol te gaan spelen in de preventie van infectieziekten. Mensen met obesitas zouden minder reageren op de coronavaccins, en dus ook minder beschermd zijn. Klopt dat?
Mensen met een hogere Body Mass Index (BMI) door overgewicht of zwaarlijvigheid lopen meer kans op gezondheidsklachten na een corona-infectie. Dat zou te wijten zijn aan een verzwakte algemene gezondheid, veroorzaakt door de hogere BMI. Klopt dat?
De bedden op intensieve zorg in ons land liggen bijna vol met covid-patiënten. Gelukkig overleeft meer dan de helft van hen deze precaire situatie. De overlevers zijn echter niet genezen. De helft van hen ontwikkelt langdurige lichamelijke en psychische klachten. Zeker wie beademd werd of in een kunstmatig coma werd gebracht, moet vaak nog minstens een jaar revalideren.
‘Over smaak valt niet te twisten’, zo luidt het gezegde. En dat onze smaak beïnvloed wordt door allerlei factoren, staat ook vast. Maar welke invloed heeft de prijs op hoe lekker we wijn vinden? Zwitserse onderzoekers zochten het uit.
Sojabonen en voedingsmiddelen op basis van sojabonen verhogen het risico op borstkanker bij vrouwen niet. Nochtans raden sommige artsen deze voedingsmiddelen af, om je kans op borstkanker te verlagen. Hoe zit dat juist?
Tot nu toe werd er geen verband aangetoond tussen het hormoon ghreline, dat onze eetlust regelt, en de manier waarop vrouwen omgaan met geld. Amerikaanse onderzoekers beweren nu dat ze een verband gevonden hebben. Hoe zit dat?