gezondheidenwetenschap
Is cholesterol een mythe?

 

25 januari 2021

In zijn boek ‘De Cholesterolmythe’ suggereert onderzoeksjournalist Daan De Wit dat je hart- en vaatziekten kan voorkomen met vitamine C en vitamine K. De auteur gelooft niet dat cholesterolverlagende geneesmiddelen (statines) en een beperking van verzadigde vetzuren in je voeding kunnen bijdragen aan de preventie van hart- en vaatziekten. Klopt dat?


Lees meer
 
gezondheidenwetenschap
Vermager je het best snel of traag?

 

22 januari 2021

Strenge diëten zouden nooit een oplossing zijn voor een kilootje te veel. Niet voor mensen met obesitas, noch voor personen met overgewicht, maar ook niet voor degenen met een normaal gewicht of ondergewicht die dat ideale zomerlijf nastreven. Er wordt gezegd dat strenge diëten het risico op obesitas verhogen (jojo-effect). Klopt dat?


Lees meer
 
gezondheidenwetenschap
Zijn vitaminesupplementen veilig?

 

21 januari 2021

Vitaminesupplementen hebben een veilig imago. Ze worden soms gebruikt op basis van de uitspraak: “baat het niet, dan schaadt het niet”. Deze vitaminesupplementen worden vrij verkocht, maar zijn ze wel zo veilig?


Lees meer
 
gezondheidenwetenschap
Kunnen coronavaccins vrouwen onvruchtbaar maken?

 

20 januari 2021

Het gerucht circuleert dat de beschikbare coronavaccins de vruchtbaarheid van vrouwen aantasten. De verklaring zou liggen in gelijkenissen tussen de uitsteekseltjes van coronavirussen en een eiwit dat een rol speelt bij het ontstaan van de moederkoek tijdens de zwangerschap.


Lees meer
 
gezondheidenwetenschap
Helpt een dieet als je een te traag werkende schildklier hebt?

 

19 januari 2021

‘Natuurvoedingskundigen’ promoten een dieet bij een te traag werkende schildklier om deze te herstellen. Een hele reeks voedingsrichtlijnen zou personen die aan de aandoening lijden er op een natuurlijke wijze van genezen. Klopt dat?


Lees meer
 
gezondheidenwetenschap
Waarom houdt de Nutri-Score geen rekening met voedingsadditieven?

 

15 januari 2021

Regelmatig stellen lezers ons de vraag waarom kleurstoffen, bewaarmiddelen en andere E-nummers niet opgenomen worden in de Nutri-Score. Ze zouden schadelijk zijn voor de gezondheid, en zelfs kanker kunnen veroorzaken. Klopt dat?


Lees meer