Is stevia gezonder dan suiker en aspartaam?

Suiker heeft een steeds slechtere reputatie en aspartaam vecht al veel langer tegen onheilspellende geruchten. Is de natuurlijke zoetstof stevia een beter alternatief?

24 juli 2014

gezondheidenwetenschap gezondheid covid19

Wat weten we hierover?

Dat velen onder u met vragen zitten over suiker, blijkt uit de talrijke brieven aan gezondheid-en-wetenschap (1). Over suiker is het laatste woord nog niet gezegd. Sinds de Wereldgezondheidsorganisatie aanbeveelt het gebruik van toegevoegde suiker zoveel mogelijk te beperken, staat de zoetstof in een slecht daglicht (2). Iets waar de kunstmatige zoetstof aspartaam al lang mee worstelt, ondanks geruststellende rapporten van de Europese Warenautoriteit EFSA over aspartaam (3).

Enkele jaren geleden werd een nieuwe zoetstof geïntroduceerd, stevia, afkomstig van de stevia-struik die in Zuid-Amerika groeit. De blaadjes bevatten zoetstoffen, zogenaamde steviolglycosiden, die 200 tot 300 keer zoeter smaken dan gewone suiker en bovendien zo goed als geen calorieën bevatten (0 kcal per 100 gram). Stevia is bovendien hittestabiel: je kan het gebruiken in gebak. Stevia heeft overigens geen effect op de bloedsuikerspiegel en is tandvriendelijk. Dat deze zoetstof van natuurlijke oorsprong toch niet helemaal aanslaat, heeft vooral met de prijs te maken: stevia is veel duurder dan suiker. Alsook met de bittere nasmaak: na de zoete suikersmaak volgt een soort dropachtige smaak, die niet door iedereen geapprecieerd wordt.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Het is niet omdat stevia uit planten geëxtraheerd wordt en dus zogezegd 'natuurlijk' is, dat het naar hartelust kan geconsumeerd worden. Net zoals voor aspartaam, dat 'kunstmatig' is, werd ook voor stevia een aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) vastgelegd (4 mg per kg lichaamsgewicht) door EFSA die veilig is en waar je beter niet boven gaat.

Suiker vervangen door stevia kan perfect, is beter voor de tanden en de lijn, maar je moet het niet naar hartelust consumeren. Wie aan alles zoetstof toevoegt, went snel aan de zoete smaak. Het is gezonder om af te kicken van te veel zoetigheid dan de suiker te vervangen door allerlei calorie-arme zoetstoffen. Of het nu gaat om aspartaam of om stevia.

Conclusie

Stevia is een zoetstof van natuurlijke oorsprong. Het is veilig, calorie-arm en gezond, maar wel duur en het heeft een bitter nasmaakje. Net als gewone suiker en aspartaam geldt ook voor stevia: gebruik het met mate.

(2) http://www.gezondheidenwetenschap.be/gezondheidsnieuws-onder-de-loep/waarom-moeten-we-onze-suikerconsumptie-halveren

(3) http://www.gezondheidenwetenschap.be/gezondheidsnieuws-onder-de-loep/is-de-kunstmatige-zoetstof-aspartaam-veilig

Geraadpleegde Bronnen
  • (1) http://www.gezondheidenwetenschap.be/onderwerpen
  • http://www.vigez.be/nieuws/nieuwsarchief/is_stevia_het_nieuwe_wapen_tegen_obesitas.html

Marleen Finoulst

 
Lees ook...
jul 2022

Nieuwe studie wijst op veiligheid vaccins, niet op “onvruchtbaarheid”

aug 2021

De coronavaccins leiden niet tot ernstigere ziekte en voorkomen het ontstaan van varianten

apr 2022

Er bestaat geen Pfizeronderzoek dat hoge kans op hartaanval door vaccinatie aantoont

mei 2019

Een harstilstand overleven lukt beter in onze buurlanden