Artsen mogen hongerstakers niet zomaar onder dwang medisch behandelen
Verschillende bronnen melden dat een je een hongergevoel kan krijgen nadat je een appel hebt gegeten. Dit zou komen door schommelingen van de suikerspiegel in je bloed. Wanneer die suikerspiegel stijgt, geeft de alvleesklier insuline af. Daardoor daalt de suikerspiegel weer. Bij sommige mensen zou deze daling te hevig zijn en honger veroorzaken.
Onderzoekers gingen na of dit klopt (1). Ze gaven aan 40 testpersonen appelen in drie vormen: een gewone appel, appelmoes en appelsap. Elke portie bevatte 300 calorieën en werd zowel tijdens een maaltijd als in snackvorm tussen de maaltijden gegeven. De helft van de deelnemers had een normaal gewicht, de andere helft was zwaarlijvig. De deelnemers kregen vragenlijsten over hun hongergevoel. Dat bleek het laagste te zijn na het eten van een gewone appel, nadien volgde appelmoes en ze hadden het meeste honger na het drinken van appelsap.
De onderzoekers besluiten dat 300 kcal in vloeibare vorm (appelsap) het minst verzadigend werkt en dat een appel het hongergevoel vermindert, waardoor je nadien minder eet.
Deze studie toont aan dat een appel verzadigend werkt, in tegenstelling tot sommige beweringen. Deze studie toont bovendien aan dat ons lichaam het moeilijk heeft om vloeibare calorieën te herkennen, die veel minder verzadigend werken.
Het verhaal van een schommelend bloedsuikergehalte nadat je een appel eet, klopt trouwens niet. In 100 gram appel zit 10 gram koolhydraten. Meer dan de helft daarvan is fructose (5,6g) (2). Daarnaast bevat een appel 1,8g glucose en 2,7g sucrose of bietsuiker. Fructose heeft als eigenschap om het suikergehalte in het bloed niet te beïnvloeden. Met andere woorden, het suikergehalte stijgt nauwelijks nadat je een appel eet.
Het is dus weinig waarschijnlijk dat je honger krijgt als gevolg van schommelingen van je bloedsuiker na het eten van een appel. Peren bevatten bijvoorbeeld dubbel zoveel glucose als appelen, en sinaasappelen meer dan dubbel zoveel sucrose. Deze beide fruitsoorten doen het suikergehalte veel meer stijgen dan appelen en kunnen een groter hongergevoel veroorzaken.
Je krijgt niet meer honger wanneer je een appel eet, zoals soms beweerd wordt. Het tegendeel is waar, dat toonden onderzoekers aan. Een appel eten heeft weinig impact op het suikergehalte in je bloed omdat de suikers in appel voornamelijk onder de vorm van fructose voorkomen. Fructose beïnvloedt het suikergehalte in je bloed nauwelijks. Een appel werkt bovendien verzadigend, waardoor je nadien minder eet.