Van groenten alleen word je niet per se gezonder

Groenten zijn goed voor je gezondheid. Toch is het eerder onwaarschijnlijk dat veel groenten eten je kans op een hartaanval of beroerte doet afnemen. Dat stelt een nieuw Britse studie. Wat we daarbuiten nog eten, hoeveel we bewegen en waar en hoe we leven kan een veel grotere impact hebben. Klopt dat?

2 maart 2022

gezondheidenwetenschap gezondheid covid19

Waar komt deze bewering vandaan?

Een internationaal team onderzoekers ging na of dagelijks rauwe en gekookte groenten eten je tegen hart- en vaatziekten kan beschermen (1).

  • De wetenschappers bevroegen bijna 400.000 personen over hun eet- en leefgewoonten.
    • De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 56 jaar en 55% was vrouw.
    • Gemiddeld aten ze 2 eetlepels rauwe groenten en 3 eetlepels gekookte groenten per dag.
  • Tijdens de opvolgingsperiode van 12 jaar gingen de onderzoekers het aantal hart- en vaatziekten na.
    • Er waren 18.052 gevallen van en 4.406 overlijdens door hart- en vaatziekten.
    • De deelnemers die dagelijks de grootste hoeveelheid rauwe groenten aten, hadden 11% minder hart- en vaatziekten in vergelijking met de deelnemers die de kleinste porties groenten aten. De sterfte door hart- en vaatziekte lag eveneens 15% lager.
    • De onderzoekers stelden dit verband niet vast voor gekookte groenten.
    • Wanneer ze rekening hielden met andere eet- en leefgewoonten van de deelnemers, verdween het verband tussen rauwe groenten en hart- en vaatziekten bijna volledig.

De onderzoekers besluiten dat een gezonde levensstijl belangrijker is om hart- en vaatziekten te voorkomen dan alleen rauwe groenten eten.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Deze waarnemende studie is niet de zoveelste die stelt dat je door een bepaald voedingsmiddel langer leeft. Wat deze studie wel deed, was nagaan hoe realistisch de mogelijke resultaten zijn. We weten dat groenten gezond zijn, maar ook dat mensen die veel groenten eten doorgaans gezonder leven. Ze roken minder, bewegen meer en hun lichaamsgewicht is lager.

Dat is het originele aspect van deze studie: in plaats van te focussen op groenten als ‘levensreddende superfoods’, keken de onderzoekers verder naar algemene eet- en leefgewoonten. Veel studies zoeken sensatie op om in de pers te komen, in tegenstelling tot deze studie. Het is nu eenmaal ‘interessanter’ om in de media te beweren dat groenten je leven kunnen redden dan te stellen dat een gezonde levensstijl daarvoor cruciaal is. In het eerste geval moet je alleen meer groenten eten, in het tweede geval moet je regelmatig bewegen, gezond eten en niet roken. Voor velen zal de drempel om een tomaatje meer te eten kleiner zijn dan om hun levensstijl aan te passen.

In waarnemend onderzoek is een verband nog geen oorzaak-gevolgrelatie. Deze studie illustreert dat perfect: er is een duidelijk verband tussen rauwe groenten en hartziekten, maar schijn bedriegt. Gezonde eet- en leefgewoonten, waar veel groenten eten vaak deel van uitmaakt, kunnen het verband verklaren.

Conclusie

Britse onderzoekers toonden aan dat mensen die veel rauwe groenten eten, minder aan hart- en vaatziekten lijden. Maar wanneer ze rekening hielden met het effect van andere eet- en leefgewoonten, verdween dat voordeel. Mensen die veel groenten eten, leven in het algemeen ook gezonder, wat hen beschermt tegen hart- en vaatziekten. Niet alleen groenten houden je langer gezond, wel de combinatie van groenten met een gezonde levensstijl.

Geraadpleegde Bronnen
  • (1) Feng Q, Kim JH, Omiyale W et al. (2022) Raw and Cooked Vegetable Consumption and Risk of Cardiovascular Disease: A Study of 400,000 Adults in UK Biobank. Frontiers in Nutrition 9.

Patrick Mullie

 
Lees ook...
apr. 2022

Er bestaat geen Pfizeronderzoek dat hoge kans op hartaanval door vaccinatie aantoont

mei 2021

Neen, niet iedereen moet zomaar vitamine D-supplementen innemen

mrt. 2020

Is het vaccin tegen HPV schadelijk?

mei 2019

Een harstilstand overleven lukt beter in onze buurlanden