Een harstilstand overleven lukt beter in onze buurlanden
Deense onderzoekers verzamelden gegevens van 55.502 Denen tussen 50 en 64 jaar oud via een uitgebreide vragenlijst over voeding en gezondheid. De deelnemers werden gedurende 13,5 jaar opgevolgd. In het nationale medische patiëntenregister zochten ze bijkomende informatie op over gewicht, cholesterol, diabetes, rookgedrag, opleidingsniveau, hoge bloeddruk en hartziekten. Tijdens de opvolgperiode ontwikkelden 3.346 mensen voorkamerfibrillatie, een veelvoorkomende hartritmestoornis die het risico op beroerte verhoogt.
De onderzoekers analyseerden het verband tussen chocoladeconsumptie en voorkamerfibrillatie en kwamen tot de vaststelling dat mensen die twee tot zes keer per week een stukje (30 gram) chocolade eten 11 tot 20% minder kans hadden op voorkamerfibrillatie. Daaruit besluiten ze dat regelmatig chocolade eten dit risico mogelijk vermindert.
Studies over de voordelen van chocoladeconsumptie doen het, net als studies over de voordelen van rode wijn, goed in de media. Deze studie gaat over een grote groep mensen, maar bij nader inzien waren er ook andere verschillen tussen de chocolade-eters en diegenen die zelden chocolade eten. Deze laatsten hadden vaker een hoge bloeddruk, overgewicht en diabetes: allemaal risicofactoren voor voorkamerfibrillatie. Misschien aten ze wel weinig chocolade in een poging te vermageren. Chocolade bevat immers veel suiker en vet en is daarom niet goed voor de lijn.
Er is niets tegen een lekker stukje chocolade af en toe, maar ga het niet eten om hartritmestoornissen te voorkomen. Of je daarmee je risico vermindert, is immers twijfelachtig.
Deense onderzoekers vinden een verband tussen regelmatig chocolade eten en een lager risico op een veelvoorkomende hartritmestoornis, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat het om een oorzakelijk verband gaat.