Vermindert chocolade eten de kans op hartritmestoornissen?

Chocoladefans wisten het al: deze guilty pleasure is goed voor ons! Chocolade werd eerder al gelinkt aan een verminderde kans op hartziekten en -infarcten. Nu blijkt uit een Deens onderzoek dat chocolade eten hartritmestoornissen mogelijk kan voorkomen.

31 mei 2017

gezondheidenwetenschap gezondheid covid19

Waar komt dit nieuws vandaan?

Deense onderzoekers verzamelden gegevens van 55.502 Denen tussen 50 en 64 jaar oud via een uitgebreide vragenlijst over voeding en gezondheid. De deelnemers werden gedurende 13,5 jaar opgevolgd. In het nationale medische patiëntenregister zochten ze bijkomende informatie op over gewicht, cholesterol, diabetes, rookgedrag, opleidingsniveau, hoge bloeddruk en hartziekten. Tijdens de opvolgperiode ontwikkelden 3.346 mensen voorkamerfibrillatie, een veelvoorkomende hartritmestoornis die het risico op beroerte verhoogt.

De onderzoekers analyseerden het verband tussen chocoladeconsumptie en voorkamerfibrillatie en kwamen tot de vaststelling dat mensen die twee tot zes keer per week een stukje (30 gram) chocolade eten 11 tot 20% minder kans hadden op voorkamerfibrillatie. Daaruit besluiten ze dat regelmatig chocolade eten dit risico mogelijk vermindert.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Studies over de voordelen van chocoladeconsumptie doen het, net als studies over de voordelen van rode wijn, goed in de media. Deze studie gaat over een grote groep mensen, maar bij nader inzien waren er ook andere verschillen tussen de chocolade-eters en diegenen die zelden chocolade eten. Deze laatsten hadden vaker een hoge bloeddruk, overgewicht en diabetes: allemaal risicofactoren voor voorkamerfibrillatie. Misschien aten ze wel weinig chocolade in een poging te vermageren. Chocolade bevat immers veel suiker en vet en is daarom niet goed voor de lijn.

Er is niets tegen een lekker stukje chocolade af en toe, maar ga het niet eten om hartritmestoornissen te voorkomen. Of je daarmee je risico vermindert, is immers twijfelachtig.

Conclusie

Deense onderzoekers vinden een verband tussen regelmatig chocolade eten en een lager risico op een veelvoorkomende hartritmestoornis, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat het om een oorzakelijk verband gaat.

Geraadpleegde Bronnen

Cebam

 
Lees ook...
mei 2019

Een harstilstand overleven lukt beter in onze buurlanden

apr 2022

Er bestaat geen Pfizeronderzoek dat hoge kans op hartaanval door vaccinatie aantoont

mei 2021

Coronavaccins kunnen geen problemen veroorzaken bij niet-gevaccineerde personen

15 jan

Wat doen Covid19 en de coronavaccins met het hart?