Geen bewijs dat roomboter gezonder is dan margarine
Ecologische, ideologische en economische motieven zorgen ervoor dat meer en meer mensen overstappen naar een meer plantaardig voedingspatroon. Deze gedragsverandering heeft een positieve invloed op het milieu, maar ook op de gezondheid. Het helpt obesitas, diabetes, hartziekten en kanker voorkomen.
Er bestaan verschillende plantaardige voedingspatronen. Vegetariërs eten vis noch vlees, terwijl veganisten niets van dierlijke origine eten. Hoe eenzijdiger het menu, dus hoe meer je weglaat, hoe groter je risico op voedingstekorten. Daarom stelde de Hoge Gezondheidsraad een advies op. Het doel is om mensen te informeren over de voor- en nadelen van een gedeeltelijk of volledig plantaardig voedingspatroon (1).
Als je overschakelt naar een plantaardige voeding, verdienen volgende voedingsstoffen je aandacht:
Om voldoende eiwitten op te nemen, is het belangrijk dat je dierlijke eiwitten uit vlees vervangt door plantaardige eiwitten in peulvruchten, zaden en granen.
Probeer voldoende omega-3 vetzuren op te nemen. Die zijn aanwezig in koolzaadolie, walnootolie en lijnzaad.
Voor je vitamine D- en calciumbehoefte kies je het best voor plantaardige dranken die verrijkt zijn met vitamine D en calcium.
Vitamine B12 kan alleen een probleem vormen bij veganisten die, in tegenstelling tot vegetariërs, absoluut geen dierlijke producten eten. Dit kunnen ze oplossen met vitaminesupplementen en/of verrijkte voedingsmiddelen.
Laat het ijzer- en zinkgehalte in je bloed, of dat van je kind, regelmatig controleren. Dit is zeker tijdens de groeiperiode en tijdens een zwangerschap belangrijk.
Jodium kan je voorzien door gejodeerd zout te gebruiken.
Kortom: als je volledig plantaardig wil eten, doe je dat het best niet ondoordacht, om geen voedingstekorten te riskeren.
De Hoge Gezondheidsraad stelt duidelijk dat een plantaardig voedingspatroon gezondheidsvoordelen biedt en alle noodzakelijke elementen aanvoert die belangrijk zijn voor je lichaam. Hoe meer voedingsmiddelen een voedingspatroon echter uitsluit, zoals bij een veganistisch dieet, hoe groter het risico kan worden op een voedingstekort.
Voor alle voedingspatronen raadt de Hoge Gezondheidsraad aan om de voedingsmiddelen zoveel mogelijk te variëren. Op die manier:
Een aantal beperkingen van een plantaardig voedingspatroon kunnen trouwens ook voorkomen met een dierlijke voeding, zoals tekorten aan calcium, omega 3-vetten, ijzer en vitamine D.
De aanbeveling van de Hoge Gezondheidsraad komt overeen met eerdere adviezen van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde.
Plantaardige voeding is voordelig voor je gezondheid en voor het milieu. Het is echter niet eenvoudig om op basis van louter plantaardig voedsel alle noodzakelijke voedingstoffen op te nemen en tekorten te vermijden. Daarom raadt de Hoge Gezondheidsraad een strikt veganistische voeding, waarin je alle dierlijke producten weert, niet aan voor kinderen, jongeren en zwangere vrouwen. Ongeacht je voedingspatroon is afwisseling essentieel voor een gezond evenwicht.