Hoe er gespeeld wordt met grafieken om te pleiten voor groepsimmuniteit
Britse onderzoekers gingen na welke eet- en leefgewoonten een invloed hebben op het geluksgevoel (1).
Deze studie is een dwarsdoorsnedestudie. Dergelijke waarnemende studies kunnen geen oorzaak-gevolgverband aantonen. Deelnemers met gezondere eet- en leefgewoonten blijken gelukkiger, maar de onderzoekers konden niet bewijzen of dat aan hun levenswijze te danken is.
Een dwarsdoorsnedestudie worstelt altijd met een kip-of-ei-probleem. Zorgen gezonde eet- en leefgewoonten voor geluk, of zorgt geluk voor gezondere eet- en leefgewoonten? Omdat alles gemeten wordt op één moment in de tijd, kan een dwarsdoorsnedestudie deze vraag niet beantwoorden. We weten dus niet wat er eerst was: het geluk of de leefgewoonten.
Het nut van dit soort studies is twijfelachtig, behalve dat de onderzoekers een publicatie kunnen toevoegen aan hun onderzoekslijst. Hoe meer artikels een onderzoeker publiceert, hoe meer naam en faam hij vergaart. De kwaliteit van de studies is helaas van minder belang. Dat leidt tot de hedendaagse inflatie aan publicaties van lage kwaliteit. Publiceren maakt onderzoekers alvast gelukkiger.
Deze studie kan niet bewijzen dat mensen effectief gelukkiger worden van veel fruit en groenten eten. Misschien eten ze juist gezonder omdat ze gelukkiger zijn? Het is een kip-of-ei-verhaal. Het verband dat de onderzoekers zien tussen gezonde eet- en leefgewoonten en geluk kan door tientallen andere factoren te verklaren zijn. Dergelijke studies maken alleen de onderzoekers gelukkiger, omdat ze weer een wetenschappelijk artikel aan hun publicatielijst kunnen toevoegen.