Geen bewijs dat spike-eiwit na vaccinatie giftig is
Een verduurzaming en diversificatie van de productie en consumptie van eiwitten biedt kansen voor welvaart, milieu en gezondheid. Daarom lanceert minister van Landbouw Hilde Crevits een eiwitstrategie. Ze slaat daarvoor de handen in elkaar met vertegenwoordigers van de agrovoedingsketen, kennisinstellingen en verschillende beleidsdomeinen, waaronder het Agentschap Zorg en Gezondheid (1). Crevits wil de productie van plantaardige eiwitten, in het bijzonder peulvruchten, in Vlaanderen stimuleren. Peulvruchten zijn bijvoorbeeld kikkererwten, linzen, witte of bruine bonen.
Portugese onderzoekers gingen de gevolgen voor de gezondheid na van regelmatig vlees te vervangen door peulvruchten (2). Ze voerden daarvoor een literatuurstudie uit, met uitsluitend interventiestudies. In dergelijke studies eet een deel van de deelnemers meer peulvruchten, en een ander deel een gewone voeding. De onderzoekers vonden in totaal 20 studies, waarin deelnemers gemiddeld 150 gram peulvruchten per dag aten.
De onderzoekers besluiten dat meer peulvruchten eten een positief effect heeft op je gezondheid.
Om de gezondheidseffecten van een voedingsmiddel te beoordelen, zijn interventiestudies ideaal. Daarnaast kunnen we ook de samenstelling vergelijken en conclusies trekken.
Energie | Eiwitten | Verzadigde vetten | Vezels | IJzer | Vitamine B12 | |
calorieën | gram | gram | gram | milligram | microgram | |
Peulvruchten | ||||||
Linzen | 88 | 8,2 | 0,1 | 4,2 | 2,4 | 0 |
Kikkererwten | 110 | 7,6 | 0,4 | 5,5 | 1,8 | 0 |
Witte en bruine bonen | 108 | 8,0 | 0,1 | 11,4 | 2 | 0 |
Magere vleessoorten | ||||||
Kalfslapje | 105 | 22 | 0,9 | 0 | 0,6 | 3,2 |
Kip | 139 | 20,5 | 1,8 | 0 | 0,8 | 0,2 |
Paardenbiefstuk | 99 | 21 | 0,7 | 0 | 3,2 | 0,3 |
Rundsvlees, rosbief | 109 | 21 | 1,1 | 0 | 3 | 1,8 |
Vette vleessoorten | ||||||
Varkenskotelet | 161 | 19,4 | 3,3 | 0 | 1 | 1,1 |
Gehakt rund-varken | 186 | 17,9 | 4,5 | 0 | 1,5 | 1,5 |
Worst, varken-rund | 215 | 16,6 | 7,1 | 0 | 2,1 | 2,4 |
Spek | 522 | 10,6 | 21,4 | 0 | 0,1 | 0,7 |
Ref.: Belgische Voedingsmiddelentabel, NUBEL, vierde uitgave, 7de druk, oktober 2007.
Peulvruchten hebben, net als vlees, voor- en nadelen.
Omdat peulvruchten en vlees voor- en nadelen hebben, is het beter om de consumptie af te wisselen. Met enkele eenvoudige recepten geeft het Vlaams Instituut Gezond Leven tips om peulvruchten klaar te maken.
Minister van Landbouw Hilde Crevits wil de productie van peulvruchten in de Vlaamse landbouw stimuleren. Net als vlees hebben peulvruchten voor- en nadelen. Peulvruchten zijn rijker aan vezels, en bevatten minder verzadigde vetzuren en calorieën. Vlees is rijker aan dierlijke eiwitten en dierlijk ijzer, net als vitamine B12. Regelmatig vlees afwisselen met peulvruchten lijkt dus de beste oplossing.