Geen bewijs dat laboratoriumvlees kanker zou veroorzaken
Om te beoordelen of een voedingsmiddel een goede vleesvervanger is, kan je volgende richtlijnen gebruiken:
Het is duidelijk dat champignons te weinig eiwitten (2 gram), ijzer (0,2 mg) en vitamine B12 (0 μg) bevatten om een goede vleesvervanger te zijn. Ze bevatten wel voldoende vitamine B1 (0,07 mg), geen vet (o gram) en niet te veel zout (5 mg).
Als vleesvervanger zijn champignons dus niet geschikt, maar ze bevatten tal van andere waardevolle voedingsstoffen. Ze zijn rijk aan vezels, B-vitaminen, kalium en fosfor (3). Champignons passen dus prima in een gezonde voeding. Maar je eet ze, net zoals andere groenten, het best in combinatie met plantaardige eiwitbronnen zoals peulvruchten, tofu, tempé of een eitje.
Champignons passen prima in een gezonde voeding. Ze zijn rijk aan vezels, B-vitaminen, kalium en fosfor. Ze bevatten echter veel te weinig eiwitten, ijzer en vitamine B12 om vlees te kunnen vervangen. Daarom behoren ze niet tot de groep vleesvervangers, maar wel tot de groenten.