Heeft gezonde voeding een impact op chronische pijn?

Ongezonde voeding zou tot ontstekingen in je lichaam kunnen leiden. Je centraal zenuwstelsel zou daardoor veel sneller pijnsignalen uitsturen naar je hersenen. Die zouden daar, door de ontsteking, veel feller op reageren. Gezonde voeding, rijk aan antioxidanten en arm aan vetten en suikers, zou de pijnbeleving bij chronische pijn kunnen doen dalen. Klopt dat?

21 december 2021

gezondheidenwetenschap gezondheid covid19

Waar komt dit nieuws vandaan?

Een mogelijke oorzaak van chronische pijn is een ontsteking van de zenuwen. Gezonde voeding zou volgens sommigen die ontsteking kunnen afremmen.

Om deze hypothese te onderzoeken, voerden Australische wetenschappers een literatuuranalyse uit (1).

  • Ze zochten naar interventiestudies waarbij:
    • een deel van de deelnemers voedingsadvies of een -supplement kreeg;
    • een ander deel niets of een nepmiddel kreeg.
  • In totaal vonden ze 71 studies.
    • Slechts 12 studies plaatsten pijnervaring centraal als onderzoeksresultaat, geëvalueerd op een pijnschaal.
    • Dit betekent dat de deelnemers op een schaal moesten aanduiden hoe ze hun pijn beleefden.

Op basis van de resultaten besloten de onderzoekers dat gezonde voeding een klein effect zou kunnen hebben op pijnervaring.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

We maken enkele kanttekeningen bij deze literatuurstudie:

  • De kwaliteit van de opgenomen interventiestudies in de literatuuranalyse is laag.
  • De toegepaste voedingsinterventies tussen de studies zijn zo verschillend dat een algemeen besluit niet mogelijk is.
    • Op 7 interventiestudies die antioxidanten testten, toonde er slechts 1 studie bij vrouwen na de menopauze een positief effect op pijnervaring.
    • Op basis van deze literatuurstudie kan je dus niet besluiten dat gezonde voeding chronische pijn effectief vermindert.
  • Hoe je pijn ervaart, is subjectief, en dus zeer moeilijk te meten. Bovendien hangt pijn voelen af van omstandigheden. Dat maakt het onderzoek complex.
    • Omdat een pijnervaring subjectief is, is het essentieel dat een studie blind uitgevoerd wordt. Dat betekent dat zowel de deelnemers als de onderzoekers niet weten wie een supplement krijgt en wie een nepmiddel.
    • Slechts 3 op de 7 studies met antioxidanten waren blind.
    • Voor een ander deel van de studies was blind onderzoek helemaal niet mogelijk, bijvoorbeeld wanneer de onderzoekers het effect van vegetarische voeding wilden vergelijken met dat van niet-vegetarische voeding.

De invloed van gezonde voeding op pijnervaring is zeer onduidelijk. Verder onderzoek is essentieel om voedingsaanbevelingen te kunnen geven. Dat suikers en vetten pijnprikkels verergeren, is niet aangetoond. Ook de studies met vegetarische of veganistische voeding tonen geen duidelijke verbetering van pijnervaring.

Uiteraard is gezonde voeding belangrijk, maar mensen met chronische pijn valse hoop op beterschap geven, is niet correct.

Conclusie

Beweren dat gezonde voeding de pijnervaring bij chronische pijn kan verzachten, is een brug te ver. Het wetenschappelijk onderzoek naar de invloed van voedingssupplementen en gezonde voedingspatronen op pijn is van lage kwaliteit, en toont geen duidelijke verbetering aan. Gezonde voeding is uiteraard belangrijk, maar valse hoop geven aan personen met chronische pijn is niet aanvaardbaar.

Geraadpleegde Bronnen
  • (1) Brain K, Burrows TL, Rollo ME, et al. A systematic review and meta-analysis of nutrition interventions for chronic noncancer pain. J Hum Nutr Diet. 2019 Apr;32(2):198-225.

Patrick Mullie

 
Lees ook...
jun 2022

Nee, coronavaccins “shedden” niet en veroorzaken geen hepatitis bij kinderen

dec 2023

Geen bewijs dat roomboter gezonder is dan margarine

aug 2021

De coronavaccins leiden niet tot ernstigere ziekte en voorkomen het ontstaan van varianten

13 mrt

Geen bewijs dat het gezonder is om ’s middags bananen te eten dan ’s avonds