Nee, de Britse politie is geen strafrechtelijk onderzoek gestart naar COVID-19 vaccinaties na aangifte
Amerikaanse en Britse onderzoekers analyseerden de eetgewoonten van 124.086 volwassen gezondheidswerkers over een periode van 20 tot 24 jaar, die deelnamen aan 3 verschillende opvolgstudies (1). De deelnemers vulden om de twee jaar een vragenlijst in over hun eetgewoonten en hun lichaamsgewicht. Uit de antwoordformulieren werd berekend hoeveel flavonoïden de deelnemers binnen kregen. Flavonoïden zijn antioxidanten die van nature voorkomen in plantaardige voedingsmiddelen, ze geven kleur aan veel groente en fruit. Deelnemers met een chronische aandoening werden op voorhand uitgesloten uit de studie, met inbegrip van zwaarlijvigheid (obesitas). Om de 4 jaar werd het lichaamsgewicht vergeleken met de inname van flavonoïden. Gemiddeld namen deelnemers om de 4 jaar 1 tot 2 kilogram toe in gewicht. Diegenen die de meeste flavonoïdenrijke voeding hadden gegeten, namen minder toe in gewicht in vergelijking met wie minder flavonoïden binnenkreeg. De grootste effecten werden vastgesteld met anthocyaninen, dit zijn flavonoïden die vooral voorkomen in aardbeien en bosbessen. Het ging hier overigens om een zeer bescheiden effect. Mensen die veel flavonoïden binnen kregen namen 70 tot 100 gram minder toe in gewicht over 4 jaar. De onderzoekers besluiten dat flavonoïden helpen het gewicht onder controle te houden.
Dit soort studies laat niet toe te concluderen dat flavonoïden oorzaak zijn van de betere gewichtscontrole. Het is best mogelijk dat mensen die veel flavonoïdenrijk voedsel eten, vooral te vinden in groente, fruit en thee, mensen zijn die meer met hun gezondheid bezig zijn en hun gewicht beter in de gaten houden. Overigens bevatten groenten en fruit doorgaans weinig calorieën en veel vezels, waardoor je sneller vanzelf minder gaat eten.
Het effect in deze studie is bovendien zeer bescheiden. Honderd gram minder wegen over een periode van 4 jaar stelt amper iets voor. De cijfers zijn gebaseerd op wat mensen zelf invulden over hun gewicht en werden niet gecontroleerd door de onderzoekers.
Onderzoekers vinden een verband tussen een hoge consumptie van flavonoïdenrijk voedsel (vooral groenten en fruit) en een beter behoud van lichaamsgewicht op lange termijn. Of de betere gewichtscontrole het gevolg is van deze flavonoïden dan wel van het hoge vezelgehalte en de vaak lage calorische waarde van dit voedsel, is twijfelachtig.