Nee, stijging incidenten met bleekwater komt niet doordat mensen er van drinken
Het gaat om een Amerikaanse studie waarbij 2148 deelnemers met radiologisch aangetoonde knieartrose (van in totaal 3064 knieën) gedurende 4 jaar werden opgevolgd in het kader van een groot onderzoek over artrose (1). De deelnemers vulden uitgebreide vragenlijsten in over hun voedingsgewoonten van de voorbije 12 maanden. De onderzoekers evalueerden de progressie van de knieartrose door de gewrichtsspleet van het kniegewricht te meten op een röntgenfoto over een periode van 4 jaar. Bij knieartrose is de gewrichtsspleet vernauwd en bij progressie van de ziekte wordt ze steeds nauwer. De onderzoekers stelden vast dat in een tijdsspanne van 4 jaar de gewrichtsspleet minder vernauwde bij vrouwen die melk dronken: hoe meer melk, hoe minder evolutie in de gewrichtsspleet. Bij drie of minderglazen per week vernauwde de gewrichtsspleet met gemiddeld 0,38 mm, bij 4 tot 6 glazen per week nog 0,29 mm en bij 7 of meer glazen per week slechts 0,26 mm. Bij mannen konden ze dit effect niet aantonen. De onderzoekers concludeerden dat melkconsumptie bij vrouwen de progressie van knieartrose kan vertragen.
De breedte of nauwte van de gewrichtsspleet van een artrotische knie, is slechts één parameter die iets zegt over de evolutie van de aandoening. De onderzoekers gingen niet na of de deelnemers die veel melk gedronken hadden ook echt minder kniepijn hadden of beter konden bewegen. De correlatie tussen de aantasting van het kniegewricht op een röntgenfoto enerzijds en de pijn en bewegingsbeperking anderzijds is niet eenduidig. Het gebrek aan informatie over de impact van deze radiologische vondst op wat de patiënt voelt, is een belangrijke beperking van dit onderzoek.
Een hoge melkconsumptie vertraagt de radiologische progressie van knieartrose bij vrouwen. In hoeverre ze ook minder pijn en bewegingsbeperking ervaren, werd hier niet onderzocht.