Geen bewijs dat roomboter gezonder is dan margarine
De voedingsdriehoek, die een gezond eetpatroon visueel tracht samen te vatten in één beeld, een driehoek, bestaat sinds 20 jaar en werd in die periode af en toe lichtjes aangepast naar aanleiding van nieuwe wetenschappelijke inzichten. Nu is de driehoek helemaal omgegooid, zelfs letterlijk, en op zijn kop gezet. De nieuwe omgekeerde driehoek omvat een aantal belangrijke wijzigingen: hij houdt voor het eerst rekening met de impact van onze voeding op het milieu (ook daarom wordt aanbevolen minder vlees te eten), hij wordt voor het eerst volledig opgesteld door onafhankelijke experten zonder tussenkomst van de voedingsindustrie, en hij spreekt niet meer van porties. De aanbeveling omtrent bewegen werd eruit gehaald en in een aparte driehoek uitgewerkt.
Alle praktische informatie vind je terug op de website van het Vlaams Instituut Gezond Leven.
De voedingsdriehoek vormt een goede samenvatting van een gezond eetpatroon, daarover zijn voedingswetenschappers het eens. Dat niet iedereen gelukkig is, was te verwachten, maar voor onze gezondheid is het een prima leidraad.
Rood vlees eten we best niet te veel, vis en gevogelte mogen wat meer. En wie er nog aan zou twijfelen: aardappelen, bruin brood en melk passen perfect in een gezond en evenwichtig dieet.
De nieuwe voedingsdriehoek is een prima weergave van hoe een gezond eetpatroon er volgens onafhankelijke voedingswetenschappers best uitziet.