Intermittent fasting is niet altijd een gezonde manier om af te vallen
Amerikaanse onderzoekers verzamelden gegevens over onder andere de eetgewoonten van 118.085 gezonde vijftigers en volgden hen gedurende gemiddeld 26 jaar. Alle deelnemers vulden om de twee à vier jaar een uitgebreide vragenlijst in over hun eetgewoonten. De onderzoekers hadden bijzondere aandacht voor de consumptie van vollegraanproducten: volle tarwe, rogge, havermout, boekweit, bulgur, gerst, maïs, bruine rijst, ...
Afhankelijk van de hoeveelheid volle granen die geconsumeerd werd, werden de deelnemers in vijf categorieën ondergebracht: mensen die 4 tot 6 gram volle granen per dag aten in de eerste categorie tot gemiddeld 36 à 53 gram per dag in de vijfde categorie.
Tijdens de studieperiode overleed een kwart van alle deelnemers. Diegenen uit categorie 5, die de meeste vollegraanproducten aten, hadden 9 procent minder risico om te overlijden in de studieperiode. Vooral de sterfte door hartziekte verminderde met 15 procent. Diegenen die veel vollegraanproducten aten, hadden daarnaast ook een gezondere levensstijl: ze rookten minder, dronken minder, wogen minder en sportten meer. Ook na uitsluiten van de invloed van deze leefstijlfactoren bleef een verband bestaan tussen een hoge consumptie aan volle granen en een betere overleving.
De onderzoekers besloten dat mannen en vrouwen die veel volle granen consumeren langer leven en minder risico lopen op hartziekte.
De onderzoekers putten hun gegevens uit twee grote Amerikaanse opvolgstudies: de Nurses' Health Study (die verpleegsters volgt) en de Health Professionals Follow-up Study (die mannelijke gezondheidswerkers volgt). Het gaat om een zeer grote groep participanten, wat de resultaten betrouwbaarder maakt.
De onderzoekers maakten geen onderscheid tussen de soorten volle graanproducten: de studie laat dus niet toe om een onderscheid te maken tussen volkoren boterhammen en havermoutpap bijvoorbeeld, maar toont wel dat alle vollegraanproducten gelijkaardige gunstige effecten hebben op de levensverwachting. Er werd zo goed mogelijk rekening gehouden met andere beïnvloedende factoren, al kan niet worden uitgesloten dat er toch nog factoren over het hoofd gezien werden die het resultaat kunnen hebben beïnvloed. De studie is gebaseerd op data verkregen via vragenlijsten, wat altijd subjectief is. Te meer daar alle deelnemers gezondheidswerkers zijn en dus weten dat volle granen gezonder zijn dan de witte, geraffineerde varianten. Die kennis kan het invullen beïnvloed hebben.
Deze grote goed uitgevoerde studie vindt een verband tussen het veel eten van alle mogelijke vollegraanproducten enerzijds en een langer leven anderzijds. Er zijn geen aanwijzingen dat havermout gezonder is.