Is het tijd om ons lichaam te ontzuren?

Door onze westerse levensstijl zou ons lichaam verzuren. Volgens talrijke websites en reclameboodschappen maakt dit zuur ons ziek. Moeten we ons lichaam actief ontzuren? 

31 augustus 2018

gezondheidenwetenschap gezondheid covid19

Waar komt dit nieuws vandaan?

Volgens aanhangers van de verzuringstheorie werken sommige voedingsmiddelen ‘verzurend’, zoals veel vlees, suikers, vetten, koffie en frisdranken (1). Ook een onregelmatig en stressvol leven zou het zuur-base-evenwicht in het lichaam verstoren, waardoor je lichaam zou verzuren.

De lijst met aandoeningen die zogezegd veroorzaakt worden door een te zuur lichaam is lang: artrose, eczeem, chronische vermoeidheid, jicht en vele andere ‘ziektes’ zijn volgens aanhangers van deze theorie het gevolg van een overmaat aan zuren in ons lichaam.

Diezelfde bronnen beweren dat ons lichaam die zuren niet allemaal kan uitscheiden of neutraliseren. Daarom moet je jezelf actief ontzuren door ontzurende kruidenthee of water met basische druppels (bicarbonaat) te drinken, of tabletten met natriumbicarbonaat in te nemen. 

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De verzuringstheorie is nooit wetenschappelijk bewezen en kan ook niet kloppen. Voor een optimale werking van ons lichaam is het van belang dat de zuurgraad van het bloed (uitgedrukt in pH) min of meer constant blijft. De normale pH-waarde van het bloed ligt tussen de 7,35 en 7,45.

Ons lichaam houdt dit evenwicht zelf in stand met ingenieuze regelsystemen. We hoeven daar niets voor te doen. Een teveel aan zuren wordt snel gecompenseerd dankzij complexe chemische reacties. Ook de longen (door een verandering van onze ademhaling) en de nieren (door buffering van zuur met bicarbonaat) spelen hierin een belangrijke rol.

Het zuur-base-evenwicht wordt enkel echt ontregeld bij ernstige, uitzonderlijke aandoeningen, zoals nierfalen. Hierbij zijn de nieren niet meer in staat het overbodige zuur uit te scheiden. Ook kan het voorkomen bij ontregelde diabetes, alcoholisme, langdurig vasten, een slecht werkende lever en spierafbraak. Echte ‘verzuring’ is gevaarlijk: je moet ervoor naar het ziekenhuis.

Inname van extra bicarbonaat (HCO3) in druppel- of pilvorm heeft geen enkel effect en is dus zinloos. Het wordt snel omgezet in water (H2O) en koolstofdioxide (CO2), wat we vervolgens uitplassen en -ademen. Besteed je tijd en geld beter aan een gezond en evenwichtig voedingspatroon met voldoende groenten en fruit. 

Conclusie

Ons lichaam heeft een constante pH of zuurgraad om normaal te kunnen functioneren. Zogenaamde verzurende voedingsmiddelen, stress of een onregelmatig leven hebben daar geen effect op. Gelukkig maar, want als je echt zou verzuren, ben je doodziek en moet je naar het ziekenhuis. 

Geraadpleegde Bronnen

Sanne Boonen

 
Lees ook...
jul 2021

Een verkoudheid helpt je lichaam echt om corona te bestrijden. (Maar een PCR-test wordt niet onbetrouwbaar door een verkoudheid)

mrt 2020

Er is geen remedie om je te "genezen” van diabetes type 2

apr 2019

Moeten producten als sojayoghurt en vegaburgers van naam veranderen?

15 jan

Wat doen Covid19 en de coronavaccins met het hart?