Er is geen remedie om je te "genezen” van diabetes type 2
Verschillende wetenschapsteams onderzochten het verband tussen kaneel en risicofactoren voor hartziekten (1). Daarvoor voerden ze literatuurstudies uit over de positieve effecten van kaneel op de gezondheid. Dergelijke literatuurstudies zijn interessant omdat ze veel studies opnemen en toevallige vondsten kunnen relativeren aan de hand van andere studies.
Kaneel wordt gewonnen uit de bast van de kaneelboom. De naam komt van het Latijnse canella, wat stokje betekent. Er bestaan verschillende soorten kaneel. De bekendste zijn Ceylonkaneel en cassia. Kaneel is ook een onderdeel van kerriemengsels.
We gebruiken kaneel doorgaans weinig en onregelmatig in de keuken. Daarom valt het te betwijfelen of kaneel in die mate een positief effect kan hebben op je gezondheid.
Hetzelfde geldt voor de mogelijke nadelen van kaneel. In het verleden werd een schadelijk effect op de lever gerapporteerd, door coumarine. Dat is een scheikundige verbinding die tot de plantengifstoffen behoort die planten beschermen tegen ziektes en vijanden. Maar onderzoek spreekt de schadelijke invloed van coumarine op de lever tegen (4).
De Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) raadt aan om dagelijks maximaal 0,1 milligram coumarine per kilogram lichaamsgewicht op te nemen (5).
Het gehalte aan vitamines en mineralen in kaneel is ook zeer laag. Hier geldt dus hetzelfde principe: omdat we kaneel doorgaans weinig gebruiken, zijn de voor- en nadelen voor je gezondheid twijfelachtig.
Zoek het dus niet te ver, en blijf gewoon genieten van kaneel.
Aan kaneel worden sinds de oudheid allerlei gezondheidsvoordelen toegeschreven. Verschillende literatuurstudies konden die beweringen echter niet onderbouwen. Bovendien was de kwaliteit van de studies doorgaans zeer laag. Omdat we kaneel maar weinig gebruiken in de keuken, vallen de mogelijke voor- en nadelen voor je gezondheid te betwijfelen. Blijf gewoon genieten van kaneel!