Hoe ongezond is kraantjeswater uit loden leidingen?
De hardheid van leidingwater is afhankelijk van de hoeveelheid calcium en magnesium in het water (1).
In grote delen van de provincie Antwerpen en Limburg is het water zacht tot zeer zacht. De andere provincies hebben harder water. Waterontharders vervangen calcium en magnesium, aanwezig in leidingwater, door natrium. Dat is een mineraal dat aanwezig is in keukenzout.
De Vlaamse overheid raadt aan om water niet onder 15°F te ontharden, en wettelijk gezien mag water niet harder zijn dan 67°F. Wanneer hard water met 30°F of meer verwarmd wordt, kan dat voor kalkafzetting zorgen in de leidingen.
Waterontharders sparen de leidingen door kalkafzetting te verminderen, maar veranderen eveneens de smaak van het water. Calcium en magnesium vervangen door natrium veroorzaakt geen zoute smaak, omdat keukenzout niet alleen uit natrium bestaat, maar ook uit chloride. Het probleem is echter dat calcium en magnesium, twee belangrijke mineralen voor onze gezondheid, vervangen worden door natrium.
Voedingsaanbevelingen raden aan om natrium te beperken, met als doel je bloeddruk onder controle te houden (2). De Hoge Gezondheidsraad vraagt om je inname van natrium te beperken tot 600 à 2000 mg per dag.
Bij het proces van water ontharden worden calcium en magnesium vervangen door natrium, het ongezonde onderdeel van zout. Dat heeft voordelen voor de leidingen in je huis (minder kalkafzetting). De gevolgen voor je gezondheid zijn echter onduidelijk: calcium en magnesium zijn belangrijke mineralen, terwijl je natrium juist moet beperken om je bloeddruk onder controle te houden. Onthard water is niet geschikt voor zuigelingen en personen die een zoutarm dieet volgen.