Het is mogelijk dat jaarlijks 14.000 Belgen sterven door tabak, maar exact cijfer onbekend
Suiker wordt steeds meer verguisd in de media. Niet de natuurlijke suikers die in vruchten en groenten zitten, maar de toegevoegde geraffineerde suiker, die verwerkt wordt in frisdrank, sport- en energiedranken, koekjes, fruityoghurts, kant-en-klare maaltijden, ketchup en ander sauzen, soepjes enzoverder. De vergelijking met tabak die vaak gemaakt wordt, is een brug te ver, want wanneer de consumptie niet meer dan 10% van de totale dagelijkse energiebehoefte bedraagt, is er geen gevaar voor de gezondheid.
Uit een grootschalig Amerikaans onderzoek blijkt dan 71% van de volwassen Amerikanen te veel geraffineerde suikers consumeert (1). Meer nog: ongeveer 1 op de 4 volwassen Amerikanen haalt maar liefst 25% of meer van zijn dagelijkse energiebehoefte uit suiker. Voor dit onderzoek werden de
eetgewoonten van meer dan 30.000 Amerikanen, een representatief staal, in kaart gebracht en gedurende gemiddeld 15 jaar opgevolgd. In die periode stierven 831 deelnemers aan hart- en vaatziekten. Diegenen met de hoogste suikerconsumptie (meer dan 25% van de dagelijkse energiebehoefte) liepen 2,75 keer meer risico om te sterven door hart- en vaatziekte.
Deze goed uitgevoerde studie toont een duidelijk verband tussen een hoge suikerconsumptie en sterfte door hart- en vaatziekte. De onderzoekers waarschuwen terecht dat suikerconsumptie niet gelijk is aan frisdrankconsumptie. Frisdrank bevat inderdaad veel suiker, maar consumenten beseffen vaak niet dat er aan zowat alle industrieel bereide producten geraffineerde suikers worden toegevoegd. Dus ook bereide hamburgers, sauzen, sportdranken, ontbijtgranen, pizza’s, koek, snoep, ... zijn suikerbronnen. Aan veel producten met een laag vetgehalte wordt overigens extra suiker toegevoegd om de smaak te versterken. Light yoghurt bijvoorbeeld, bevat extra suiker en is dus niet zo goed voor de lijn als de meeste consumenten geloven. Minder suiker consumeren, betekent dan ook het gebruik van alle industrieel bereide producten verminderen.
Een kleine hoeveelheid suiker – maximum 10% van de dagelijkse energiebehoefte – kan perfect deel uitmaken van een gezond dieet. De aanbeveling verandert dan ook niet. De meeste mensen eten echter te veel suikers, waardoor ze meer risico lopen op hart- en vaatziekte. Wie meer dan 25% van de dagelijkse energie onder de vorm van suiker consumeert, loopt bijna 3 keer meer risico.