Kan zeewier de ziekte van Alzheimer afremmen?

Onderzoek op alzheimer-muizen heeft aangetoond dat het eten van een zeewier met de stof saringosterol de afzetting van zogenaamde amyloïde eiwitten in de hersenen tot 80 % vermindert. Deze eiwitten worden beschouwd als de oorzaak van de hersenaantasting bij alzheimer.

17 april 2019

gezondheidenwetenschap gezondheid covid19

Waar komt dit nieuws vandaan?

Belgische onderzoekers gingen na of het zeewier 'hijiki' (met wetenschappelijke naam 'Sargassum fusiforme') de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer kan afremmen. Dit zeewier bevat saringosterol, een plantaardige cholesterolvariant, en wordt in de klassieke Oosterse geneeswijze gebruikt om het geheugen te stimuleren. Volgens een theorie zou alzheimer veroorzaakt worden door een stoornis in het cholesterolmetabolisme, en kan de aanwezigheid van saringosterol dit afremmen.

Een groep muizen kreeg voedsel waarin het zeewier verwerkt was, terwijl een controlegroep een klassieke voeding kreeg zonder zeewier. Gedurende een paar weken moesten de muizen testen afleggen, met als doel hun hersencapaciteiten na te gaan. De muizen die zeewier kregen, scoorden opmerkelijk beter dan de controlegroep, en hadden minder amyloïde eiwitten in de hersenen. Deze eiwitten zouden aan de basis liggen van het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. Volgens de onderzoekers is dit de eerste stap naar de ontwikkeling van een middel om alzheimer, de bekendste vorm van dementie, af te remmen.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Volgens de Alzheimer Liga lijden in Vlaanderen meer dan 130.000 mensen aan dementie. Voor heel België ligt het aantal net boven 200.000. De kans dat iemand dementie ontwikkelt in zijn leven is 1 op 5.

Het onderzoek op muizen is veelbelovend, maar het is nog veel te vroeg om conclusies te trekken. Zoals de onderzoekers zelf aangeven, zouden mensen tot acht kilogram zeewier per dag moeten eten om dezelfde hoeveelheid saringosterol op te nemen als de muizen in de studie. Het actief bestanddeel moet dus geïsoleerd en verder getest worden op dieren en mensen alvorens conclusies te kunnen trekken.

Het is niet duidelijk waarom deze studie in zo’n vroeg stadium al massaal in de pers komt, en mensen met alzheimer hoop geeft op een middel om de aandoening af te remmen. Onderzoekers doen dit dikwijls om aandacht te krijgen voor hun onderzoek, en daardoor de kans op financiële middelen voor verder onderzoek te vergroten. Onderzoeksinstellingen ondersteunen dergelijke persactiviteiten, met als doel studenten te stimuleren om bij hen te komen studeren. En geldschieters vinden het natuurlijk ook aangenaam om in de pers te komen en te laten zien dat ze actief bezig zijn met onze gezondheid.

Conclusie

Deze studie toont aan dat zeewier een rol kan spelen in het afremmen van de aftakeling van hersenfuncties bij muizen. Het is echter nog veel te vroeg om conclusies te trekken in functie van volwassen mensen.

Geraadpleegde Bronnen
  • (1) Bogie J, Hoeks C, Schepers M, Tiane A, Cuypers A, Leijten F, Chintapakorn Y, Suttiyut T, Pornpakakul S, Struik D, Kerksiek A, Liu HB, Hellings N, Martinez-Martinez P, Jonker JW, Dewachter I, Sijbr

Patrick Mullie

 
Lees ook...
jun 2021

Geen bewijs dat spike-eiwit na vaccinatie giftig is

okt 2021

De open brief ‘Wat nu?’ van Factor V trekt overhaaste conclusies over immuniteit

jul 2021

Blootstelling aan gevaccineerden leidt niet tot gezondheidsproblemen, suramine kan dat dus ook niet voorkomen

aug 2021

De coronavaccins leiden niet tot ernstigere ziekte en voorkomen het ontstaan van varianten