Leukemie is geen “zinvol biologisch speciaalprogramma”, maar een dodelijke ziekte
Sommige krantenkoppen wekten de indruk dat avocado’s eten heilzaam is voor mensen met leukemie, maar het gaat hier om een molecule uit de niet-eetbare pit van de avocado die in een reeks van 800 natuurlijke moleculen getest werd op kankerbestrijdende eigenschappen door wetenschappers van Canada en Italië (1). De stof, avocatine B genoemd, blijkt leukemiecellen die gekweekt werden in laboratoriumschaaltjes te kunnen doden. Acute myeloïde leukemie is een agressieve bloedkanker van de stamcellen uit het beenmerg. De ziekte wordt behandeld met chemotherapie en stamceltransplantatie. In hun zoektocht naar nieuwe kankermedicijnen botsten wetenschappers op een stof in avocadopitten die immature leukemiecellen doodt in proefschaaltjes. Vervolgens werd deze stof, avocatine B, toegediend aan proefmuizen om na te gaan hoe normale bloedcellen erop reageren. Avocatine B liet de normale cellen ongemoeid. Beide bevindingen zijn hoopvol, maar er zijn nog vele jaren te gaan om te onderzoeken of de molecule uit avocodopitten inderdaad kan leiden tot een nieuw kankermedicijn.
Wetenschappers in kankeronderzoek testen voortdurend batterijen met honderden moleculen in laboratoriumschaaltjes op zoek naar stoffen met potentiële genezende eigenschappen. Op die manier botsten wetenschappers op avocatine B, een stof uit avocadopitten. Ze werd getest in vitro en op proefmuizen. Of er ooit een nieuw kankermedicijn voor acute myeloïde leukemie uit voort kan komen, is een vraag die vandaag niet kan beantwoord worden.
Wetenschappers vinden een stof in avocadopitten (het oneetbare gedeelte) die leukemiekankercellen in een laboschaaltje doden. In het beste geval duurt het nog vele jaren vooraleer deze vondst leidt tot een nieuw kankermedicijn.