Er bestaan (nog) geen cijfers over corona-besmettingsbronnen in woonzorgcentra
Japanse onderzoekers gingen het effect na van langzaam eten en kauwen op het thermogeen effect van voeding (1). Dat is de hoeveelheid energie die je lichaam nodig heeft om een maaltijd te verwerken. De hypothese van de onderzoekers is dat langzaam eten en goed kauwen ervoor zorgen dat het thermogeen effect stijgt. Deze stijging van het energieverbruik zou het positieve effect op het lichaamsgewicht verklaren.
Om dit te onderzoeken, hebben de wetenschappers een studie opgezet met 3 experimenten:
Voor en na elk experiment werd het energieverbruik bij de 11 deelnemers gemeten volgens een gestandaardiseerde methode. De analyse van de resultaten toont aan dat het thermogeen effect van de voeding duidelijk verschilde tussen de 3 experimenten. Het thermogeen effect was het laagst bij het controle-experiment en het hoogst bij het derde experiment.
De auteurs concluderen dat het thermogeen effect de positieve impact van langzaam eten en goed kauwen kan verklaren. Daarin zien ze het bewijs dat langzaam eten en goed kauwen wel degelijk een gunstig effect hebben op het lichaamsgewicht.
In een recent overzichtsstudie (systematische review en meta-analyse) hebben onderzoekers de verschillende studies over het verband tussen de snelheid waarmee je eet en je gewicht op een rijtje gezet. In totaal selecteerden ze 21 studies. De conclusie was dat mensen die langzaam eten en goed kauwen minder gewichtsproblemen (een lagere BMI) hebben dan snelle eters (2).
Hoe dat komt, is nog niet helemaal duidelijk. Maar er zijn verschillende hypothesen:
Deze nieuwe studie heeft dit verder onderzocht. De resultaten lijken de hypothese te bevestigen. Ook eerder onderzoek heeft dit aangetoond (3). De verschillen waren echter niet zeer groot en kunnen het positief effect op het lichaamsgewicht maar gedeeltelijk verklaren.
Langzaam eten en goed kauwen hebben een gunstig effect op je gewicht. Dat is al langer bekend, en onderzoekers hebben nu verder uitgezocht hoe dat komt. Hoe langer voedsel in je mond blijft en hoe beter je kauwt, hoe hoger het thermogeen effect van de voeding: dat betekent dat je lichaam meer moeite doet, en dus meer energie nodig heeft, om het voedsel te verwerken. Daardoor verbrand je een klein beetje meer calorieën.