Geen bewijs dat roomboter gezonder is dan margarine
Een grootschalig onderzoek in negen Europese landen, de EPIC-CVD-studie, heeft de voedingsgewoonten van ruim 10.000 mensen met hart- en vaatziekten vergeleken met die van 16.730 personen zonder deze aandoeningen.
Na een uitgebreide statistische analyse van de gegevens bleek er geen verband te zijn tussen de inname van totaal vet, verzadigd vet of onverzadigd vet en de kans op hart- en vaatziekten. De onderzoekers konden met andere woorden de stelling dat verzadigd vet slecht is voor het hart niet bewijzen. Wanneer ze echter ook rekening hielden met de bron van de verzadigde vetten, dus het voedingsmiddel waar ze in zitten, kwamen ze tot andere resultaten:
De wetenschappers besluiten dat een algemene aanbeveling rond verzadigd vet niet volstaat. Ze raden aan om in de voedingsrichtlijnen meer aandacht te hebben voor voedingsmiddelen en –patronen, en niet enkel te focussen op voedingsstoffen (1).
In de meest recente voedingsaanbevelingen (2019) geeft de Hoge Gezondheidsraad adviezen over voedingsmiddelen. Daarmee hebben ze de focus verlegd van voedingsstoffen naar voedingsmiddelen. In het advies raden ze aan om de consumptie van rood vlees te beperken om onder andere je kans op hart- en vaatziekten te verkleinen (2). Over het verband tussen kaas en yoghurt en hart- en vaatziekten doen ze geen uitspraak. Maar recent zijn daar twee goed uitgevoerde overzichtsstudies (systematic review en meta-analyse) over verschenen (3,4):
De resultaten van deze studies onderbouwen de conclusie van bovenstaande studie: het is belangrijk om ook te kijken naar de bron van verzadigd vet. Een voedingsmiddel bestaat niet uit één voedingsstof, maar uit een mix van voedingsstoffen. Sommige voedingsstoffen hebben positieve effecten, andere hebben negatieve effecten. De balans tussen beide bepaalt het uiteindelijke effect van een voedingsmiddel op de gezondheid.
Een Europese studie bevestigt dat niet alle verzadigde vetten even slecht zijn. Verzadigde vetten uit rood vlees en boter zouden de kans op hart- en vaatziekten doen toenemen. Terwijl verzadigde vetten afkomstig van vis, yoghurt en kaas de kans zouden doen dalen. Dit toont aan dat het belangrijk is om niet enkel te kijken naar een voedingsstof op zich, maar ook naar de voedingsmiddelen waar ze in zitten. En bij uitbreiding naar het volledige voedingspatroon.