Tijdelijk hoger risico op borstkanker, maar de pil beschermt ook tegen andere kankers
Een internationaal team onderzoekers ging na welke voedingsmiddelen een rol kunnen spelen in de ontwikkeling van pancreaskanker. Ze hielden daarbij rekening met het genotype van de deelnemers (1). Het genotype omvat alle genen die de erfelijke informatie van een persoon omschrijven.
De onderzoekers namen gegevens onder de loep van meer dan 5.000 gezonde personen en 465 gevallen van pancreaskanker uit de European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition Cohort. Voor elke gram plantaardig vet meer die de deelnemers consumeerden, stelden de wetenschappers een daling van het risico op pancreaskanker vast van 0,74%. Voor suiker zagen ze een stijging van het risico wanneer de deelnemers een bepaald genotype hadden, namelijk het MAD2L1-genotype.
De onderzoekers besluiten dat suikerrijke voeding het risico op pancreaskanker verhoogt bij personen met bepaalde genotypes.
Pancreaskanker is een gevreesde ziekte met een slechte prognose. Mogelijke risicofactoren zijn roken en overgewicht. In 2017 waren in België 1.855 gevallen van pancreaskanker, waarvan 971 bij mannen en 884 bij vrouwen.
Omdat pancreaskanker niet zo vaak voorkomt, is het onderzoek naar risicofactoren voor de aandoening zeer moeilijk. Het is een grote verdienste van deze studie dat ze zo’n complex probleem durft aanpakken. Toch heeft de studie een aantal beperkingen:
Een literatuurstudie uit 2014 kon geen verband aantonen tussen frisdranken met suiker en pancreaskanker (2).
Een internationaal team onderzoekers ging na welke voedingselementen een rol spelen in de ontwikkeling van pancreaskanker. Ze hielden daarbij rekening met bepaalde genetische kenmerken van de deelnemers. In zeldzame gevallen, bij ongeveer 6% van de bevolking, zou suiker het risico op pancreaskanker verhogen.