Rode Kruis aanvaardt wel degelijk bloed en plasma van gevaccineerden
Britse en Amerikaanse onderzoekers deden een reeks experimenten bij muizen waarbij de impact van zogenaamde nitrovetzuren werd nagegaan: dit zijn substanties die ontstaan wanneer bepaalde voedingsproducten gecombineerd worden. Enerzijds vettige substanties uit olijfolie of vis en anderzijds nitrieten en nitraten uit overwegend groene groenten, zoals sla. Deze nieuwe gevormde nitrovetzuren blijken een enzyme (epoxide hydrolase) te blokkeren en door deze blokkade wordt een cascade in gang gezet die leidt tot verlaging van de bloeddruk. Voor deze studie werd een groep muizen genetisch gemodifieerd door de receptor die de binding van nitrovetzuren op dit enzyme uit te schakelen. Daarnaast hadden de onderzoekers een groep normale muisjes ter controle. Alle muisjes kregen een hormoon dat de bloeddruk verhoogt. Vervolgens kregen ze nitrovetzuren. Bij de normale muisjes zakte daardoor de bloeddruk, maar bij de genetische gemodifieerde muisjes niet. Dat wijst erop dat blokkade van het enzyme oorzaak is van de bloeddrukverlaging. In een ander experiment werden de proefdieren gevoed met voer dat substanties bevat die in combinatie nitrovetzuren genereren, dus iets wat je kan vergelijken met het Mediterraan dieet. Bij de normale muisjes deed dat de bloeddruk zakken, in de genetisch gemodifieerde groep niet. De onderzoekers concludeerden dat nitrovetzuren een bloeddrukverlagend effect hebben door een bepaald enzyme te blokkeren. Nitrovetzuren worden onder andere gevormd door voedingsmiddelen als olie of vis te combineren met groene bladgroenten.
Het gaat om dierexperimenten en dit betekent niet noodzakelijk dat dezelfde effecten ook bij de mens voorkomen. Dergelijke experimenten zijn wel noodzakelijk vooraleer het effect van het Mediterraan dieet op de bloeddruk bij mensen kan onderzocht worden. Dat het Mediterraan dieet (2) gezond is voor het hart, bleek eerder al uit onderzoek. De mechanismen die dit gunstige effect kunnen verklaren, worden tot op vandaag onder andere toegeschreven aan de onverzadigde vetzuren en de matige alcoholconsumptie. Het is best mogelijk dat de vorming van zogenaamde nitrovetzuren, bijvoorbeeld uit de combinatie sla met olijfolie, een bijkomende verklaring biedt. Het biedt een extra argument dat de gezondheid van dit voedingspatroon op hart en bloedvaten kan verklaren.
Deze studie suggereert dat de combinatie van olie of vis met groene bladgroenten, typische ingrediënten van het Mediterraan dieet, stoffen genereert die bloeddrukverlagend werken. Dat geldt althans bij proefdieren.
(2)Praktische info over het Mediterraan dieet: http://www.nice-info.be/nl/weetjes-en-feiten?articleID=184