Geen bewijs dat het gezonder is om ’s middags bananen te eten dan ’s avonds
Twee onderzoekers uit Londen keken naar studies die een verband onderzochten tussen voeding en tanderosie. Ze selecteerden lukraak een aantal studies, sommige erg klein, niet allemaal even nauwkeurig gevoerd en met diverse methodologieën (1). Daaruit probeerden ze vervolgens een aantal vaststellingen te doen over welke voedingsmiddelen tanderosie bezorgen en of de wijze van kauwen (snel, traag), de temperatuur van het product en hoe lang je het in de mond houdt, een rol spelen.
Het ging dus niet alleen over fruitige thee, maar ook over andere zuurhoudende producten, zoals citrusvruchten, chilipepers, tomaten, frisdrank met citroen, azijn en pickles. Daaruit werden een aantal risicofactoren opgelijst die tanderosie door zuurinwerking bevorderen: meer dan 10 minuten doen over het drinken van een zuurhoudend drankje, een dieet van rauw voedsel volgen, minstens 4 keer per dag iets zuur eten, zure dranken nuttigen los van de maaltijd, hete dranken nuttigen, enz.
De algemene conclusie luidt dat zuurhoudende voedingsproducten tanderosie kunnen bevorderen.
Een zeer serieuze studie kun je het alvast niet noemen. Deze studie is niet veel meer dan een opsomming van verbanden die in andere studies gevonden werden. Dat zuurhoudende producten tanderosie bevorderen, is al lang geweten. Voorkomen doe je door je tanden tweemaal per dag goed te poetsen, en door volgende tips, die op veel tandartswebsites te lezen zijn, in acht te nemen:
Deze studie vertelt niets nieuws: zuurhoudende voedingsmiddelen, waartoe fruitige thee behoort, maar evenzeer fruitsap, fruit en groenten zoals tomaten, vormen een aanslag op het tandglazuur. Overdrijf er niet mee en poets je tanden tweemaal per dag.