‘Wetenschappers met een kritische blik op de coronacrisis’ doen foute en misleidende uitspraken over het coronavirus
Onderzoekers van het Karolinska Instituut in Zweden volgden meer dan 61.000 volwassen Zweden gedurende 17 jaar en hielden uitgebreide gegevens bij over hun eetgedrag en levensstijl (1). Diegenen die iedere dag een handvol noten aten, hadden minder risico op een hartinfarct, hartfalen, voorkamerfibrillatie en beroerte, wat ook in eerdere studies werd aangetoond. Echter, wanneer gecorrigeerd werd voor mogelijke beïnvloedende factoren, bleef enkel het verminderd risico op voorkamerfibrillatie overeind. De noten-eters bleken namelijk over het algemeen gezonder te leven: ze rookten minder, aten meer groenten en fruit, deden vaker aan sport en waren slanker en jonger.
De onderzoekers besluiten dat noten op zich niet bijdragen tot de verminderde risico’s, maar de algehele gezonde levensstijl. Enkel het verminderd risico op voorkamerfibrillatie bleef lichtjes overeind.
Er is niks mis met noten: ze zijn gezond en passen in een evenwichtig eetpatroon, op voorwaarde dat je kiest voor ongezouten noten zonder krokant jasje of chocolade omhulsel. Noten bevatten wel veel vet (45 tot 70%, afhankelijk van de soort) en daarom is een handvol per dag ruim voldoende.
Het gezonde imago van noten werd de voorbije jaren mogelijk overdreven in diverse studies, waarbij telkens wel de bedenking gemaakt werd dat noten-eters mogelijk een gezondere levensstijl hebben dan mensen die weinig noten eten. In deze Zweedse studie werd voor het eerst met een uitgebreide lijst beïnvloedende factoren rekening gehouden.
Praktische info over noten vind je bij Gezond Leven.
De gezonde eigenschappen van noten werden de voorbije jaren mogelijk te veel opgeblazen. Deze nieuwe studie toont dat regelmatige noten-eters er over het algemeen een gezondere levensstijl op nahouden. Niet de noten op zich, maar het geheel aan gezonde leefgewoonten vermindert het risico op hart- en vaatziekten.