Tijdelijk hoger risico op borstkanker, maar de pil beschermt ook tegen andere kankers
Een handvol studies onderzocht de effecten van azijn (meestal rijstazijn) op de ontwikkeling en groei van kankercellen in laboratoriumschaaltjes en bij proefdieren. Men vond in deze studies een remmend effect van azijn op kankercellen. Zonder de bevindingen te testen op mensen, kunnen we voor hen echter geen uitspraken doen.
Een zoektocht in enkele gespecialiseerde databanken levert slechts 1 studie op die de invloed van appelazijn op kanker bij mensen onderzocht, meer bepaald op de ontwikkeling van non-Hodgkin-lymfoom, een specifiek type bloedkanker. Deze studie volgde een grote groep Amerikaanse vrouwen tussen 55 en 69 jaar gedurende 20 jaar op. 41.836 vrouwen werden in 1986 telefonisch gecontacteerd en opgevolgd tot in 2005 (1). Hun voedingspatroon werd op regelmatige basis bevraagd, en er werd genoteerd hoeveel van hen non-Hodgkin-lymfoom ontwikkelden. In totaal waren dat 415 vrouwen.
De onderzoekers probeerden vervolgens te achterhalen of de inname van bepaalde voedseltypes rijk aan antioxidanten kon gelinkt worden aan een verlaagd risico op het ontwikkelen van de kanker. Er werd geconcludeerd dat een dieet rijk aan groenten en fruit, groenten in het algemeen, appelsap/azijn, gele/oranje groenten, kruisbloemige (koolachtige) groenten en broccoli beschermend werken, terwijl een dieet rijk aan fruit, citrusvruchten, bladgroenten, meergranen en noten geen invloed hebben op het ontwikkelen van non-Hodgkin-lymfoom.
Om het effect van bepaalde risicofactoren op een relatief zeldzame kanker als non-Hodgkin-lymfoom aan te tonen, zijn een lange opvolgtijd en grote steekproef noodzakelijk. Dit is een sterkte van deze studie. Anderzijds kunnen er veel beïnvloedende factoren zijn. Zo werd bijv. duidelijk uit de bevraging dat vrouwen die veel groenten en fruit aten hoger opgeleid waren, meer rood vlees aten en alcohol dronken. Dit toont aan dat het consumeren van bepaalde groenten en fruit niet het enige verschil was tussen de vrouwen die wel of niet non-Hodgkin-lymfoom ontwikkelden. De informatie over het dieet van deze vrouwen werd verzameld via vragenlijsten, die over 20 jaar 5 maal uitgestuurd werden. Dit is een erg onnauwkeurige manier van gegevens verzamelen.
Overigens werd het effect van een hele reeks voedingsmiddelen rijk aan antioxidanten onderzocht, en appelazijn was er daar slechts één van. Voor veel van deze middelen vond men een verband met een verlaagd risico op non-Hodgkin-lymfoom, maar kon men niet aantonen dat het om een oorzakelijk verband gaat. Als men veel middelen bevraagt, stijgt het toeval dat men ergens een verband vindt.
Ten slotte onderzocht deze studie de effecten van voeding rijk aan antioxidanten op de ontwikkeling van slechts 1 bepaald type kanker. Het is dus niet duidelijk of het aangetoonde verschil ook geldt voor andere kankers.
Er bestaat slechts 1 studie over het effect van appelazijn op de ontwikkeling van non-Hodgkin-lymfoom bij vrouwen, met een twijfelachtige conclusie. Je kan de ontwikkeling of het beschermend effect van een kanker nooit tegenhouden met één specifiek voedingsmiddel, los van je andere leef- en eetgewoonten.