Tijdelijk hoger risico op borstkanker, maar de pil beschermt ook tegen andere kankers
Knoflook werd reeds in de Oudheid gebruikt om kanker te bestrijden. Bij de Oude Grieken maakte dit bolgewas deel uit van de voeding van militairen om kracht en moed toe te dienen. Veel van deze gewoonten werden overgenomen door de Romeinen, die het eveneens gebruikten om bloedvaten ‘schoon te maken’. In de Middeleeuwen werd knoflook nog steeds gebruikt door diegenen die hard moesten werken. De typische geur van knoflook komt door de aanwezigheid van zwavel, deze geur moet trouwens de plant beschermen. In een onderzoek werd nagegaan of knoflook kon beschermen tegen maagkanker, vermits het na het eten vele uren in de maag aanwezig blijft. De studie werd uitgevoerd op meer dan 100.000 vrouwen en mannen (1). Bij de start werd nagegaan wat deze personen in het algemeen aten. Daarnaast werden gewicht, lengte en fysieke activiteit eveneens opgemeten. Gedurende 30 jaar werden alle gevallen van maagkankers bijgehouden. De onderzoekers gingen na of deelnemers die minstens vijfmaal per week knoflook aten, minder maagkankers hadden dan deelnemers die zelden knoflook aten. Om dit verband te onderzoeken, hielden de onderzoekers rekening met andere factoren zoals gewicht, leeftijd, fysieke activiteit en alcoholconsumptie. De conclusie van de onderzoekers was duidelijk: knoflook beschermt niet tegen maagkanker, er waren evenveel gevallen van maagkanker bij de deelnemers die veel knoflook aten vergeleken met de deelnemers die het zelden aten. In een ander onderzoek kon men ook geen verband vinden tussen knoflook en darmkanker (2).
Reeds vele jaren proberen onderzoekers een voedingsmiddel te vinden dat zou beschermen tegen kanker. Het zou natuurlijk geweldig zijn moest men deze gevreesde ziekte kunnen voorkomen door bijvoorbeeld knoflook te eten. Al deze onderzoeken leverden eigenlijk weinig resultaten op, en tot op heden werd geen voedingsmiddel gevonden dat een wondermiddel zou zijn tegen kanker. Dergelijk onderzoek is trouwens ook zeer moeilijk: het duurt jaren voordat kanker optreedt, en mensen eten natuurlijk niet alleen knoflook. Knoflook maakt deel uit van een gezonde mediterrane voeding. Dit betekent dat knoflooketers waarschijnlijk gezondere eet- en leefgewoonten hebben, die wel zouden kunnen beschermen tegen kanker. In dergelijk geval heeft het niet veel zin om alleen knoflook te eten, maar wel om gezonder te leven en te eten.
Raadgevingen over gezond eten vindt u terug in de voedingsdriehoek.
Liefhebbers van knoflook kunnen rustig verder genieten, maar een bescherming tegen maagkanker of darmkanker zit er niet in, dat blijkt uit onderzoek. Voldoende bewegen, niet roken, een normaal gewicht hebben en een meer plantaardige voedingspatroon zullen veel meer bescherming bieden tegen kanker dan knoflook alleen.
(2) Chiavarini M, Minelli L, Fabiani R. Garlic consumption and colorectal cancer risk in man: a systematic review and meta-analysis. Public Health Nutr. 2016 Feb;19(2):308-17.