Stress is niet de op één na grootste doodsoorzaak ter wereld, maar wel sterk gelinkt aan hart- en vaatziekten en kanker
Jordaanse onderzoekers gingen na of het cholesterolgehalte steeg bij proefpersonen na het drinken van koffie (1). Een verhoogd cholesterolgehalte vergroot ook je risico op hart- en vaatziekten.
Om een antwoord te vinden op hun onderzoeksvraag, deelden ze 117 mannelijke deelnemers tussen 18 en 26 jaar oud op in twee groepen. Ze vergeleken het cholesterolgehalte van een groep zware koffiedrinkers (drie of meer koppen per dag) met een groep matige drinkers (2 of minder koppen per dag). In de groep zware koffiedrinkers was het totaal cholesterolgehalte gemiddeld 196 mg/dl. Bij de matige koffiedrinkers was dit 177 mg/dl. Normale totaal cholesterolwaarden zijn lager dan 190 mg/dl.
Opmerkelijk voor beide groepen is dat rokers een lager cholesterolgehalte hadden, of ze nu koffie dronken of niet.
De auteurs besluiten dat koffie drinken het cholesterolgehalte meer doet stijgen dan roken.
Koffie is, naast thee, een van de meest bestudeerde dranken. De invloed van koffie op het cholesterolgehalte was het onderwerp van veel discussies in de jaren negentig van de vorige eeuw. Sommige studies lieten een verhoging zien van het cholesterolgehalte, andere dan weer niet.
Koffiebonen bevatten twee vetachtige stoffen, namelijk cafestol en kahweol. Beide stoffen kunnen het cholesterolgehalte doen stijgen. De hoeveelheid cafestol en kahweol aanwezig in een kop koffie hangt af van de bereidingswijze: hoe meer je de koffie filtert, hoe minder cholesterolverhogende stoffen er in het kopje zullen zitten.
De nieuwe Jordaanse studie onderzocht enkel de effecten van kookkoffie. Het is dan ook logisch dat het cholesterolgehalte ietsje stijgt (2).
Rokers hadden in deze Jordaanse studie lagere cholesterolwaarden. Dat is waarschijnlijk het gevolg van verschillen in eetgewoonten tussen beide groepen. Mogelijk snoepen de rokers minder.
Er zitten cholesterolverhogende stoffen in koffie. Afhankelijk van hoe je je kopje zet, zitten er meer of minder van deze stoffen in. In gefilterde koffie en pads blijven ze achter in de filter. Bij kookkoffie, bijvoorbeeld uit een cafetière en in mindere mate bij capsules, gebeurt dit niet. De stijging van het cholesterolgehalte is zeer beperkt en zal pas een rol spelen wanneer je er grote hoeveelheden van drinkt.