Er is geen bril die kleurenblinden kleuren laat zien
Uit de Voedselconsumptiepeiling blijkt dat een Belgische kleuter gemiddeld 91 gram groenten per dag eet (2), terwijl de aanbeveling 100 tot 150 gram is (3). Ook Amerikaanse kleuters eten te weinig groenten. Daarom zijn wetenschappers nagegaan of de portie vergroten en/of smaakmakers gebruiken kleuters meer groenten kan doen eten tijdens de warme maaltijd. Het onderzoek werd uitgevoerd bij 67 kleuters in twee kleuterscholen. Gedurende 4 weken kregen de kinderen eenmaal per week een testmaaltijd met vissticks, rijst, appelmoes, broccoli, maïs en ketchup (1). Enkel de hoeveelheid groenten en de bereiding wisselden:
De vier verschillende maaltijden werden in een willekeurige volgorde aangeboden. De kleuters aten de maaltijden zoals altijd in de schoolrefter. Bij elk kind werd de maaltijd voor en na het eten gewogen. Zo konden de onderzoekers heel precies nagaan hoeveel elk kind gegeten had. Daarnaast moesten zowel de kinderen, ouders als leerkrachten verschillende vragenlijsten invullen.
Uit de analyse van de resultaten blijkt dat de groenteportie verdubbelen ervoor zorgde dat de kinderen 68% of 21 gram meer groenten aten. Zout en boter toevoegen had geen effect. De onderzoekers concluderen dat de groenteportie vergroten een goede strategie is om kinderen meer groenten te laten eten.
De resultaten van deze studie zijn zeker interessant, maar we moeten opletten om ze te veralgemenen.
Op de website van het Vlaams Instituut Gezond Leven vind je ook andere strategieën en tips om kinderen gezonder te laten eten (4), zoals de groente op een leuke manier aanbieden of je kleuter mee laten helpen in de keuken.
Tot slot een belangrijke kanttekening: zowel bij de kleine als grote groenteportie aten de kinderen niet alle groenten op. De groenteportie vergroten zorgde er ook voor dat er meer groenten moesten weggegooid worden. Vanuit een perspectief van duurzaamheid is dat natuurlijk geen goede zaak.
Een dubbele groenteportie (broccoli en maïs) aanbieden zorgde er in een studie voor dat kleuters 68% (21 gram) meer groenten aten. We kunnen de resultaten echter niet veralgemenen. Daarvoor was het aantal kleuters en groentesoorten in het onderzoek te beperkt. Bovendien bleek de strategie weinig zinvol bij kieskeurige eters. Om hen meer groenten te laten eten, zijn andere strategieën nodig.