Is een glaasje alcohol per dag gezond?
Duizend kilocalorieën junkfood kosten in Groot-Brittannië gemiddeld 2,50 pond (3,18 euro). Wie evenveel calorieën wil aan gezonde voeding is 7,49 pond (9,51 euro) kwijt. Dat is drie keer zoveel. Bovendien zou 39% van de Britten de prijs het allerbelangrijkste criterium vinden voor de aankoop van voeding. Gezondheid is voor slechts 9% van de Britten het belangrijkste koopargument. De berekeningen werden uitgevoerd aan de Universiteit van Cambridge (1). De onderzoekers vrezen dat mensen als gevolg van de economische crisis ongezonder gaan eten omdat het goedkoper is, en vervolgens op termijn hun gezondheid zullen schaden.
Voor hun berekeningen baseerden ze zich op 94 courante voedings- en drankproducten die zijn opgenomen in de UK Consumer Price Index, een overheidsinstrument dat ieder kwartaal nagaat welke producten consumenten kopen. Van deze 94 producten werden de voedingswaarde en het caloriegehalte berekend. Ze werden ingedeeld in 4 categorieën conform de ‘Eatwell Plate’, de Britse tegenhanger van onze actieve voedingsdriehoek. Dit liet toe de producten te catalogeren als ongezond, minder gezond of gezond.
Tussen 2002 en 2012 steeg de gemiddelde prijs van de bestudeerde producten met 35%. Omgerekend naar prijs per 1000 kilocalorieën waren fruit en groenten het duurst, zetmeelrijke producten zoals pasta en brood het goedkoopst, terwijl vet- en suikerrijke producten daar tussenin zaten. De gezondste categorie was drie keer zo duur als de ongezondste. De onderzoekers vrezen dat dergelijke prijsverschillen de gezondheidskloof alleen maar zullen vergroten.
De onderzoekers baseerden hun berekeningen op de kostprijs per 1000 kcal. Ze hielden geen rekening met gewicht. Gezonde producten bevatten doorgaans minder calorieën per gewichtseenheid. Een 200 gram verpakking met 20 koekjes bevat bijvoorbeeld ongeveer evenveel calorieën als 30 komkommers. Met groenten en fruit ben je sneller verzadigd dan met calorierijke koeken. Gewicht en volume van voedingswaren hebben ongetwijfeld ook een impact op de voedingskeuze van de consument.
Dit is een Britse studie. In België bleven de voedingsprijzen in 2013 stabiel. Dat neemt niet weg dat ook bij ons veel gezonde voedingsproducten relatief duurder zijn dan ongezonde energierijke producten. Toch is het mogelijk om gezond én goedkoop te combineren. De website Budgetkoken (2) bijvoorbeeld geeft naast nuttige informatie een heleboel recepten aan 10 euro voor 4 personen.
In Groot-Brittannië is gezond voedsel drie keer duurder dan ongezond eten, als je de prijs per 1000 kcal berekent. Voor ons land bestaat geen gelijkaardige berekening. Hoe dan ook, gezond én goedkoop eten is perfect mogelijk, maar vraagt een inspanning.
http://www.nhs.uk/news/2014/10October/Pages/Healthy-food-costs-you-more-claim.aspx