Gezonde levensverwachting in België bedraagt 64 jaar
Amerikaanse onderzoekers gingen het gehalte aan antioxidanten na in popcorn. Maïs is de grondstof voor popcorn en is rijk aan antioxidanten (1). Dat zijn stoffen in voeding die het lichaam beschermen tegen schadelijke stoffen die ontstaan door roken, vervuiling, zonlicht en scheikundige omzettingen in het lichaam. Voorbeelden van antioxidanten zijn vitamine E, vitamine C en polyfenolen. Die laatste soort is aanwezig in rode wijn, thee en fruitsoorten.
De onderzoekers stelden vast dat popcorn rijk was aan polyfenolen en dat de bereidingswijze geen invloed had op het gehalte aan polyfenolen. Commerciële popcorn bevatte gemiddeld 6 mg polyfenolen per gram, terwijl appels bijvoorbeeld rond 1 mg polyfenolen per gram bevatten (2).
De wetenschappers besluiten dat popcorn een gezonde snack kan zijn binnen een evenwichtig voedingspatroon.
(2) Thielen C, Will F, Zacharias J, et al. Polyphenols in apples: Distribution of polyphenols in apple tissue and comparison of fruit and juice. October 2004. Deutsche Lebensmittel-Rundschau: Zeitschrift für Lebensmittelkunde und Lebensmittelrecht100(10):389-398.
Dit onderzoek werd volledig betaald door de Weaver Popcorn Company, een van de grootste popcornproducenten ter wereld. De studie toont aan hoe moeilijk de samenwerking kan zijn tussen een onderzoekscentrum en bedrijven. Methodologisch is de studie volledig correct, maar ze geeft slechts een deel van de werkelijkheid weer. Bedrijven zullen zelden studies vervalsen, maar een selectieve weergave van de resultaten komt veel voor.
Popcorn bevat per 100 gram 374 calorieën, tegenover slechts 40 calorieën voor appels. Aangezien overgewicht en obesitas in de wereld epidemische vormen aannemen, lijkt het weinig aangewezen om popcorn als snack te promoten in plaats van fruit. Het spreekt voor zich dat het artikel dat aspect niet belicht.
Een tweede punt is dat de gezondheidseffecten van antioxidanten nog steeds het onderwerp van een wetenschappelijke discussie vormen. In een lijvig rapport van het European Food Safety Authority besluit het wetenschappelijk panel dat er geen oorzaak-gevolgrelatie is vastgesteld tussen de consumptie van voedingsmiddelen rijk aan antioxidanten enerzijds en een gunstig effect op het lichaam dat verband houdt met de antioxiderende eigenschappen van voedingsmiddelen anderzijds (3). Uiteraard komt dat ook niet voor in het artikel.
Onderzoekers stelden vast dat popcorn meer antioxidanten bevat dan fruitsoorten. Dat maakt popcorn nog niet gezonder dan fruit: 100 gram popcorn bevat 10 keer zoveel calorieën als 100 gram appel. Deze studie werd volledig betaald door de popcornindustrie. Bovendien is er geen enkel bewijs dat je gezonder wordt van antioxidanten.