Rode Kruis aanvaardt wel degelijk bloed en plasma van gevaccineerden
Een internationale groep onderzoekers ging na of dranken met alcohol een gunstige invloed hebben op de bacteriën die in onze dikke darm leven (1). Bij bijna 1.000 vrouwelijke tweelingen onderzochten ze hoeveel en welke alcoholische dranken de deelneemsters regelmatig dronken. Ze gingen eveneens na welke bacteriën aanwezig waren in de stoelgang. Deze bacteriën in de darmen worden de darmflora genoemd, en sommige bacteriën zouden gunstig zijn voor de gezondheid.
De studie werd uitgevoerd bij tweelingen om van vergelijkbare erfelijke kenmerken te kunnen vertrekken. Van alle onderzochte dranken met alcohol vertoonden de vrouwen die rode wijn dronken de meest gezonde darmflora. De wetenschappers merkten ook op dat vrouwen die rode wijn dronken een lager lichaamsgewicht hadden, wat hen doet vermoeden dat een gezonde darmflora kan helpen om een gezond gewicht te behouden.
Aangezien enkel rode wijn dergelijk effect had op de darmflora en op het lichaamsgewicht, denken de onderzoekers dat resveratrol dit resultaat zou kunnen verklaren. Resveratrol is een scheikundige stof (antioxidans) aanwezig in de schil van blauwe druiven, en dus vooral in rode wijn.
Dit onderzoek is een dwarsdoorsnedestudie, en is met andere woorden waarnemend van aard. Dit soort studie kan relaties onderzoeken, maar geen oorzakelijke verbanden aantonen. Er zal een verband zijn tussen rode wijn, darmflora en lichaamsgewicht, maar dat betekent niet dat rode wijn gunstig is voor de darmflora en het lichaamsgewicht. Onderzoek in het verleden toonde reeds aan dat drinkers van rode wijn gezondere eet- en leefgewoonten hebben, die onderzoekers onmogelijk allemaal kunnen opmeten (2). Deze gezonde levensstijl kan de darmflora gunstig beïnvloeden, alsook het lichaamsgewicht.
De indruk wordt dus gewekt dat rode wijn gezond is, maar vooral de eet- en leefgewoonten van de rodewijndrinker zijn doorslaggevend. De onderzoekers vermoeden dat de stof resveratrol, aanwezig in rode wijn, een rol speelt in gewichtscontrole. Een literatuuroverzicht van interventiestudies toont echter aan dat deze rol voor resveratrol niet bewezen is (3).
De wetenschappers suggereren eveneens dat de relatie met de darmflora de positieve gezondheidseffecten van rode wijn zou kunnen verklaren. In een literatuurstudie werden de positieve gezondheidseffecten van matige alcoholconsumptie echter recent weer in vraag gesteld (4).
Onderzoekers vinden een verband bij vrouwen tussen het drinken van rode wijn en een gezonde darmflora. Het is eerder onwaarschijnlijk dat de rode wijn zelf zorgt voor gezondere darmbacteriën. Vermoedelijk eten rodewijndrinkers gezonder, wat eerder al werd aangetoond. Er is dus geen reden om (meer) rode wijn te drinken voor je gezondheid.