Is yoghurt het beste wapen in de strijd tegen diabetes type 2?

Vier tot vijf potjes yoghurt eten per week, zou het risico op diabetes type 2 sterk verlagen, zo luidt de conclusie van een nieuw onderzoek.

14 februari 2014

gezondheidenwetenschap gezondheid covid19

Waar komt dit nieuws vandaan?

Dit nieuws is gebaseerd op een onderzoek gevoerd aan de Universiteit van Cambridge, waarin de eetgewoonten van zo’n 4.000 mensen tussen 40 en 79 jaar geanalyseerd werden (1). De onderzoekers wilden weten of er een verband bestaat tussen zuivelconsumptie en de ontwikkeling van diabetes type 2, veruit de meest voorkomende vorm van diabetes. Over een periode van 11 jaar ontwikkelden 892 van de 4000 proefpersonen deze vorm van diabetes. Allemaal hielden ze een dagboek bij over hun eetgedrag. De onderzoekers focusten op de consumptie van gefermenteerde zuivelproducten, namelijk yoghurt, platte kaas of kwark en cottage cheese, met hoog en laag vetgehalte, over een periode van 7 dagen. Ze stelden vast dat, rekening houdend met mogelijke beïnvloedende factoren zoals lengte, gewicht, fysieke activiteit en bloeddruk, mensen die de meeste magere gefermenteerde zuivelproducten eten 24% minder risico lopen om diabetes te ontwikkelen in vergelijking met mensen die deze producten helemaal niet eten. Het effect was het meest uitgesproken voor magere yoghurt: wie 4 tot 5 porties van 125 gram per week eet, loopt zelfs 28% minder risico in vergelijking met wie dat nooit doet. Voor volle gefermenteerde zuivelproducten vond men daarentegen geen enkel effect op het diabetesrisico.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De aard van het onderzoek laat niet toe te besluiten dat het om een oorzakelijk verband gaat. Het is best mogelijk dat mensen die magere gefermenteerde zuivelproducten eten, dit doen in de plaats van vette snacks of andere calorierijke deserts, zoals chocolade of cake, en daardoor minder risico lopen op diabetes. De onderzoekers stelden immers ook vast dat het vervangen van één calorierijke snack door een potje magere yoghurt al een gunstig effect heeft op het diabetesrisico. Anderzijds kan het zijn dat bepaalde ingrediënten in gefermenteerde zuivelproducten, zoals probiotica en antioxidanten, een rechtstreeks gunstig effect hebben op de bloedvaten of op de vetten in het bloed, waardoor het diabetesrisico daalt. Uit eerdere studies zijn er namelijk aanwijzingen in die richting. Een pluspunt voor dit onderzoek is dat de gegevens gebaseerd zijn op dieetdagboeken, wat nauwkeuriger is dan gelijkaardige studies die gebaseerd zijn op wat mensen zich herinneren over hun voorbije eetgedrag. Een minpunt is wel de korte periode waarin de consumptie van gefermenteerde zuivel onderzocht werd: 7 dagen. Men ging er dus van uit dat de eetgewoonten ongeveer gelijk bleven voor de opvolgperiode van 11 jaar, wat niet zeker is.

Conclusie

Het is niet bewezen dat je met magere yoghurt, plattekaas of cottage cheese, het risico op diabetes type 2 sterk kan terugdringen. Dat neemt niet weg dat het een goed idee is om calorierijke snacks en desserts door deze gezondere producten te vervangen. Een gezond dieet, waarin deze producten thuis horen, vermindert altijd de kans op diabetes type 2.

Geraadpleegde Bronnen

Marleen Finoulst

 
Lees ook...
mrt 2020

Er is geen remedie om je te "genezen” van diabetes type 2

dec 2023

Aantal jongeren met diabetes in België steeg al voor de coronacrisis

apr 2019

Moeten producten als sojayoghurt en vegaburgers van naam veranderen?

jan 2023

Geen aanwijzing voor hoger risico op overlijden na Covid19-vaccinatie, integendeel