Blogpost over zwangere arts die een miskraam kreeg na haar coronavaccinatie is fout
In een grote Japanse studie zijn onderzoekers nagegaan of er een verband is tussen de hoeveelheid vis die een vrouw eet tijdens de zwangerschap en de ontwikkeling van haar kind (1). Ze hebben daarvoor de gegevens gebruikt van 81.697 moeders en hun kind van 6 maanden, en van 77.751 moeders en hun kind van 1 jaar.
De wetenschappers vroegen aan de moeders hoeveel vis ze aten tijdens hun zwangerschap. Bij de kinderen evalueerden ze de psychosociale ontwikkeling op de leeftijd van 6 maanden of 1 jaar. Door die gegevens met elkaar te vergelijken, konden de onderzoekers nagaan of er een verband bestaat tussen beide.
Uit de statistische analyse blijkt dat veel vis eten (gemiddeld 69 gram/dag) de kans op achterstand in het probleemoplossend vermogen verkleint op de leeftijd van 6 maanden en 1 jaar. Ook de kans op een motorische achterstand (fijne motoriek) blijkt te verkleinen op de leeftijd 1 jaar. De onderzoekers stelden geen verbanden vast tussen vis eten tijdens de zwangerschap en grove motoriek, communicatievaardigheden en sociale vaardigheden bij het kind. Tussen de inname van omega-3 vetten en de fijne motoriek en het probleemoplossend vermogen vonden ze gelijkaardige verbanden.
Of vis en omega-3-vetten, die je vooral aantreft in vette vis zoals zalm of makreel, werkelijk een positief effect hebben op de ontwikkeling van je kind, kan deze Japanse studie niet aantonen. Ook systematische overzichtsstudies kunnen op deze vraag geen eenduidig antwoord geven (2,3). Wat dit onderzoek wel aantoont, is dat een hoge visinname (tot 69 gram/dag) tijdens de zwangerschap geen negatief effect blijkt te hebben op de ontwikkeling van het kind.
De vrees dat schadelijke stoffen in vis de overhand nemen, blijkt dus onterecht. Het blijft natuurlijk wel raadzaam om vissoorten die meer zware metalen, zoals kwik en cadmium, PCB’s of dioxines kunnen bevatten te mijden. Om die reden raadt Kind en Gezin zwangere vrouwen aan om op te letten met zoetwatervissen en roofvissen zoals paling, tonijn, haai, zwaardvis en marlijn (4).
Een Japanse studie toont aan dat er niks mis is met vis eten tijdens de zwangerschap. Zelfs bij een hoge visinname stelden de onderzoekers geen negatieve effecten op de ontwikkeling van het kind vast. Het blijft wel belangrijk om op te letten met vissen die meer schadelijke stoffen kunnen bevatten.