COVID-19 niet veroorzaakt door bacterie
Onderzoekers uit Engeland gingen de bacteriedodende werking na van verschillende honingsoorten (1). Een van die honingsoorten was manukahoning:
De Engelse onderzoekers testten 18 soorten honing door ze in contact te brengen met bacteriële stammen in een schaaltje. De wetenschappers concludeerden dat alle honingsoorten een bacteriedodende werking hebben, en sommige iets meer dan andere naargelang hun werkingsmechanisme.
De onderzoekers raden aan om honing te gebruiken bij wondgenezing, zeker bij besmettingen met bacteriën die niet of minder gevoelig zijn voor antibiotica.
Dit is het zoveelste exotische voedingsmiddel dat zogezegd talrijke gezonde eigenschappen heeft, die goedkopere lokale voedingsmiddelen niet hebben. Manukahoning voor de huid klinkt beter dan aardappelpuree.
Liefhebbers van manukahoning moeten er vooral verder van genieten. Toch biedt deze honing geen buitengewone gezondheidsvoordelen in vergelijking met andere honingsoorten:
Volgens de Omgekeerde Voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven zit honing in de rode zone, samen met confituur, choco en speculaaspasta (3). De rode zone betekent dat je het voedingsmiddel het best beperkt gebruikt, wegens de samenstelling. Zo bevat honing 308 kcal per 100 gram, met 76 gram suikers. Het gehalte aan vitamines en mineralen is verwaarloosbaar.
Veel exotische voedingsmiddelen krijgen geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven, die eigenlijk op weinig wetenschappelijke gegevens berusten. Zo zou manukahoning, zoals alle honingsoorten, een bacteriedodende werking hebben en nuttig kunnen zijn bij wondheling, maar overtuigend bewijs is er niet. Volgens het Vlaams Instituut Gezond Leven beperk je het gebruik van honing het best: het bevat veel calorieën en weinig vitamines of mineralen.