‘Wetenschappers met een kritische blik op de coronacrisis’ doen foute en misleidende uitspraken over het coronavirus
Koriander (Coriandrum sativum) komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten, maar wordt ondertussen in zeer veel keukens gebruikt. Met het kruid is iets eigenaardigs aan de hand. Ofwel vind je de smaak echt aangenaam, ofwel vind je het goedje ronduit vies met een nasmaak van zeep. Dat levert heel wat discussie op tussen voor- en tegenstanders van koriander. Tegenstanders kunnen zich outen via de website www.ihatecilantro.com (in de Verenigde Staten wordt koriander ‘cilantro’ genoemd) en haiku’s verzinnen tegen het kruid.
Wetenschappers hebben een verklaring gevonden die een einde stelt aan de korianderdiscussie. Tijdens een tweelingonderzoek in 2000 in Philadelphia ontdekte neurowetenschapper Charles Wysocki dat de voorkeur of afkeur voor koriander identiek was bij 80% van eeneiige tweelingen en slechts bij de helft van tweeëiige tweelingen, wat wijst op een genetische component. Bevragingen leren dat tegenstanders van koriander steeds de zeepsmaak beschrijven, terwijl voorstanders helemaal geen zeep proeven. Recent genetisch onderzoek van liefhebbers en tegenstanders van koriander vond varianties in olfactorische receptorgenen die instaan voor een zeer specifieke reuk, veroorzaakt door aldehyde-chemicaliën aanwezig in koriander en ook in zeep. Van de mensen die twee kopieën hebben van het OR6A12-gen, dat aan de basis ligt van deze waarneming, proeft 15,3% een zeepsmaak bij het eten van koriander. Naar schatting 4 tot 14% van de wereldbevolking zou koriander daardoor erg onaangenaam vinden.
Volgens de Amerikaanse wetenschapper Nicholas Eriksson, die het genetisch onderzoek leidde, kan de genetische variant naar schatting 10% van de smaakverschillen verklaren. Nog andere genetische variaties, waaronder variaties in bittere smaakreceptoren, spelen een rol. Daarnaast spelen ook niet-genetische factoren mee, want een kleine groep mensen die geen OR6A2-gen dragen, vinden ook dat koriander naar zeep smaakt.
Wie vindt dat koriander naar zeep smaakt, draagt waarschijnlijk een genetische variatie waarbij bepaalde geurstoffen, die zowel in het kruid als in zeep voorkomen, extra sterk worden waargenomen.