Kunnen apps je slaapkwaliteit meten?
Kunstmatige zoetstoffen zoals sacharine, sucralose, aspartaam en stevia zijn scheikundige stoffen met een zoete smaak die, in tegenstelling tot wat we denken, soms wel calorieën bevatten. Ze zijn echter zo zoet dat we er weinig van nodig hebben.
Een team onderzoekers uit hoofdzakelijk Israël ging na of kunstmatige zoetstoffen een invloed hadden op het bloedsuikergehalte en op de darmflora (1):
De resultaten van de studie waren verrassend: sacharine en sucralose konden het bloedsuikergehalte van de deelnemers verstoren. Dat effect werd ook vastgesteld bij de muizen na stoelgangtransplantatie.
De onderzoekers besluiten dat kunstmatige zoetstoffen stoornissen veroorzaken ter hoogte van de darmbacteriën, die het bloedsuikergehalte kunnen beïnvloeden.
Deze vrij ingewikkelde studie is een mooi bewijs van hoe sommige onderzoekers omgaan met studieresultaten:
Na wat zoekwerk vinden we een vermoedelijke reden waarom er slechts op een deel van de studieresultaten gefocust wordt: 2 onderzoekers van de studie zijn de oprichters van DayTwo. Dat is een commerciële firma die via een analyse van de darmflora voedingsmiddelen aanraadt voor de behandeling van diabetes. De onderzoekers hebben dus alle voordeel om aan te tonen dat de darmflora een rol speelt in suikerregulatie.
Bovendien zit een van de onderzoekers met belangenvermenging ook in het wetenschappelijk comité van het tijdschrift Cell, waarin de studie verscheen. Hij beslist dus mee wat er in het tijdschrift verschijnt en wat niet.
Er is al veel gezegd en geschreven over kunstmatige zoetstoffen, zelfs dat ze kankerverwekkend zouden zijn. Maar tot op vandaag is er bij een normaal gebruik weinig nadeel voor de gezondheid. Het enige probleem is dat je ‘tong blijft baden in het zoet’. Daardoor kan je een blijvende drang voelen naar zoete voeding en drank.
Een Israëlische studie toont aan dat 2 kunstmatige zoetmiddelen, sacharine en sucralose, je bloedsuikergehalte zouden kunnen beïnvloeden. Maar dezelfde studie stelt ook vast dat dat effect er niet is bij aspartaam en stevia, de 2 belangrijkste zoetstoffen. Het effect van zoetmiddelen op de darmflora werd onderzocht op muizen. Conclusies trekken is dus zeer voorbarig.