De coronavaccins leiden niet tot ernstigere ziekte en voorkomen het ontstaan van varianten
In een recent gepubliceerde studie zijn onderzoekers het verband nagegaan tussen het MIND-dieet, de cognitieve functie en hersenafwijkingen. Het MIND-dieet is een mix van het mediterraan dieet en het DASH-dieet. Het is rijk aan groenten, bessen, noten, peulvruchten en volkoren granen, aangevuld met vis, gevogelte en wijn.
Het onderzoek werd uitgevoerd bij 569 overleden deelnemers van de MAP-studie. Tijdens hun leven werden zowel hun cognitieve functie als hun voedingsgewoonten op regelmatige basis gemeten. De onderzoekers deden ook navraag naar verschillende andere factoren die een invloed zouden kunnen hebben op de resultaten.
Na het overlijden van de personen werden hun hersenen onderzocht op verschillende afwijkingen. Door al deze gegevens statistisch met elkaar te vergelijken, konden wetenschappers nagaan of er een verband was tussen de factoren. En dat bleek het geval.
Er is in het verleden al heel wat onderzoek verricht naar de beschermende effecten van voeding op het brein. In een recente overzichtsstudie namen Amerikaanse onderzoekers 5 gerandomiseerde studies en 27 observationele studies over dit onderwerp onder de loep. Ze maakten gebruik van ofwel het mediterraan dieet, ofwel het DASH- dieet, ofwel het MIND-dieet (die allemaal heel erg op elkaar lijken).
Ook de observationele studies geven eenzelfde gemengd beeld (2). Er zijn met andere woorden geen harde bewijzen dat voeding achteruitgang van hersenfuncties of alzheimerdementie kan voorkomen. Maar als we kijken naar de verschillende risicofactoren voor de ziekte van Alzheimer, dan kunnen gezonde voedingsgewoonten onrechtstreeks wel een rol spelen. Een hoge bloeddruk, te veel cholesterol, diabetes en overgewicht vergroten immers de kans op alzheimer. En van al deze risicofactoren is voldoende aangetoond dat voeding een belangrijke rol speelt in het voorkomen ervan.
Of het MIND-dieet effectief de kans op de ziekte van Alzheimer kan verkleinen, kan met het huidig wetenschappelijk onderzoek niet aangetoond worden. Maar gezonde voeding speelt allicht onrechtstreeks een rol, omdat het de kans op een hoge bloeddruk, te veel cholesterol, diabetes en overgewicht verkleint. Die factoren kunnen wel alzheimer in de hand werken.