De coronavaccins leiden niet tot ernstigere ziekte en voorkomen het ontstaan van varianten
Blauwe bessen halen geregeld de media als middel tegen de ziekte van Parkinson. Er is zelfs een hele website aan gewijd: simplythebes.nl. Spelen blauwe bessen een rol bij de ziekte?
Amerikaanse onderzoekers zijn het verband nagegaan tussen flavonoïden en de kans op overlijden bij parkinson. Flavonoïden, zoals flavonolen, anthocyanen en isoflavonolen, zijn een groep van antioxidanten. Je vindt ze in bessen (o.a. blauwe bessen en aardbeien), kersen, rode druiven, uien, appels, cacao, thee, citrusfruit, peulvruchten en rode wijn (2).
Uit de analyse van de resultaten blijkt dat:
Het onderzoek naar het belang van voeding bij de preventie en behandeling van parkinson staat nog in de kinderschoenen. De hypothese is dat flavonoïden de hersenen zouden beschermen tegen celdood, en zo de ziekte van Parkinson zouden kunnen afremmen en de kans op sterfte verkleinen.
De resultaten van dit onderzoek zijn interessant, maar dit type onderzoek volstaat niet om te besluiten dat flavonoïden de sterftekans bij parkinson verkleinen. Het is mogelijk dat mensen met een ernstige vorm van parkinson (en een hogere sterftekans) minder eten, en dus ook minder flavonolen innemen. Met de ernst van de ziekte hebben de onderzoekers geen rekening gehouden. Ze kunnen de hypothese met andere woorden niet bevestigen. Daarvoor is meer onderzoek nodig. Klinische interventiestudies met een controlegroep zouden een grote meerwaarde bieden.
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat een gezonde voeding (rijk aan antioxidanten, zoals onder andere in blauwe bessen) niet zinvol zou zijn bij parkinson. Het blijft belangrijk om bij deze personen voldoende aandacht te schenken aan een gezonde leefstijl met voldoende beweging en gezonde voeding. Na verloop van tijd kunnen mensen met parkinson voedingsproblemen krijgen. Individueel voedingsadvies kan dan helpen (3).
Flavonoïden zijn een soort antioxidanten die een beschermende werking uitoefenen op de hersenen, en daardoor ook de ziekte van Parkinson zouden afremmen. Recent werd nog eens onderzocht of voeding rijk aan deze antioxidanten, waaronder blauwe bessen, een impact heeft op parkinson. De studie toont een licht gunstig effect op de overlevingskansen van mensen met parkinson, maar kan niet bewijzen dat flavonoïden beschermend werken. Maar net zoals voor iedereen is een gezonde leefstijl met voldoende beweging en gezonde voeding belangrijk bij parkinson. Voedingsadvies op maat is zinvol bij bepaalde klachten.