Wat doen Covid19 en de coronavaccins met het hart?
Wetenschappers uit Frankrijk en Canada hebben onderzocht wat het effect is van polyfenolen op het geheugen bij senioren. Aan hun studie namen 215 gezonde senioren (60 – 70 jaar) deel. De ene helft van deze senioren kreeg gedurende 6 maanden een supplement met 258 mg polyfenolen op basis van druiven en bessen. Dit komt ongeveer overeen met 200 gram fruit. De andere helft kreeg een neppil of placebo. Noch de onderzoekers, noch de deelnemers wisten welke pil ze kregen.
Bij aanvang van de studie en na 6 maand werd het geheugen van de deelnemers uitgebreid getest. Uit de vergelijking van de resultaten voor en na de testperiode bleek dat er geen verschil was in werking van het geheugen tussen de 2 groepen. Een verdere subanalyse leerde dat de senioren die aanvankelijk het slechtst scoorden op de geheugentesten wel gebaat waren met het polyfenolensupplement. Zij scoorden na 6 maand duidelijk beter voor dat deel van het geheugen dat verantwoordelijk is voor herkenning/onthouden (1).
Naarmate men ouder wordt, gaat het geheugen achteruit. Dit is een normaal verschijnsel van veroudering. Eerder onderzoek heeft reeds aangetoond dat er een verband is tussen het voedingspatroon en de snelheid waarmee het geheugen achteruitgaat. Zo blijkt uit observationeel onderzoek waarbij mensen gedurende een bepaalde tijd gevolgd worden, dat diegenen die meer groenten en fruit eten, minder last hebben van een slecht werkend geheugen (2, 3). Dit zou kunnen te maken hebben met de aanwezige anti-oxidanten zoals polyfenolen. Deze nieuwe, goed opgezette interventiestudie heeft dit verder onderzocht. En alhoewel de resultaten veelbelovend lijken, dienen ze wat genuanceerd te worden. Het positief effect geldt enkel bij senioren die reeds duidelijk last hebben van geheugenstoornissen. En bovendien zijn de resultaten eerder bescheiden en is het bovendien niet duidelijk of dit een invloed heeft op het dagelijks functioneren. Groenten en fruit zijn zeer gezonde voedingsmiddelen maar of ze effectief ons geheugen kunnen redden, blijft de vraag.
Uit deze goed opgezette studie blijkt dat polyfenolen (anti-oxidanten) uit druiven en bessen een bescheiden effect kunnen hebben op geheugentests bij senioren met geheugenstoornissen. Of dit betekent dat deze vruchten je geheugen op peil houden, werd niet onderzocht.
(3)Root, M., Ravine, E., & Harper, A. (2015). Flavonol intake and cognitive decline in middle-aged adults. Journal of medicinal food, 18(12), 1327-1332.