Wat doen Covid19 en de coronavaccins met het hart?
Bosbessen of blauwe bessen hebben al langer de reputatie van ‘superfood’, maar sterk bewijs voor hun positieve effecten ontbreekt. Een groep Britse onderzoekers wilde hier verandering in brengen met een gerandomiseerde dubbelblinde interventiestudie. Concreet zijn de wetenschappers nagegaan of bosbessen rijk aan anthocyanen een positief effect hebben op de mate van insulineresistentie, de kwaliteit van de bloedvaten, de bloeddruk en bloedvetten. Dit zijn allemaal factoren die een invloed hebben op de kans op diabetes en hart- en vaatziekten.
Aan de studie, die 6 maanden duurde, namen 115 deelnemers met metabool syndroom deel. Mensen die lijden aan metabool syndroom hebben een verstoorde stofwisseling, veroorzaakt door een verminderde gevoeligheid van de cellen voor insuline. Bij aanvang van de studie werden de deelnemers willekeurig ingedeeld in 3 groepen. De eerste groep moest dagelijks 26 gram gevriesdroogd bosbessenpoeder (het equivalent van 150 gram verse bosbessen) eten. De tweede groep at dagelijks 13 gram gevriesdroogd bosbessenpoeder en de derde groep kreeg een placebopoeder. Dit poeder was zo samengesteld dat het niet te onderscheiden viel van de bosbessenpoeders. Gedurende de looptijd van de studie moesten de deelnemers andere voedingsmiddelen rijk aan anthocyanen (de bio-actieve stof in bosbessen) mijden.
Bij aanvang van de studie en na afloop werden tal van parameters verzameld en geanalyseerd. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat met 1 portie bosbessen per dag de kwaliteit van de bloedvaten verbetert en de goede HDL-cholesterol stijgt. Hierdoor zou volgens de onderzoekers de kans op hart- en vaatziekten met 13% dalen. Op de mate van insulineresistentie, bloeddruk en totale en slechte LDL-cholesterol hadden bosbessen geen effect (1).
Dit is een prima opgezette interventiestudie die een aantal positieve effecten van bosbessen aantoont. Maar voor we massaal bosbessen gaan eten, kunnen we best een aantal kanttekeningen maken.
Volgens een Britse studie blijken bosbessen een positief effect te hebben op de kwaliteit van de bloedvaten en het gehalte aan goede cholesterol. Of dat enige betekenis heeft, is niet bekend. Bovendien moet je voor een degelijk resultaat minstens 150 gram bosbessen per dag eten. De studie werd gefinancierd door een belangengroep van bosbessentelers.