Tijdelijk hoger risico op borstkanker, maar de pil beschermt ook tegen andere kankers
Acrylamide is een chemische stof die geproduceerd wordt wanneer zetmeelhoudende voedingsmiddelen verhit worden aan hoge temperaturen. Bij proefdieren veroorzaken hoge dosissen arcrylamide kanker. Of dit bij mensen ook zo is, is vooralsnog niet aangetoond. Daarom klasseert de Wereldgezondheidsorganisatie acrylamide in de categorie ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’. De Britten lanceerden deze week een campagne die aanmaant het gebruik van frieten, chips, toast, koekjes en andere voedingswaren met hoge gehaltes aan acrylamide, te beperken. De campagne geeft volgende vier tips:
De boodschap kwam overgewaaid naar onze media waarin we ook waarschuwingen lazen over toast en andere zetmeelrijke voedingsmiddelen.
Toast, frieten en chips zijn niet plots kankerverwekkend: er is geen nieuw onderzoek dat daarop zou wijzen. Het is al langer bekend dat inname van hoge doses acrylamide beter kan vermeden worden, omdat deze stof bij proefdieren kanker veroorzaakt. Je moet je dus geen zorgen maken wanneer je af en toe frieten, getoast brood of chips eet. Doel van de campagne is de consumptie van deze producten, die ook bij ons te hoog is, terug te schroeven.
In België werd in 2007 eeen gelijkaardig advies over acrylamide verspreid: http://www.health.belgium.be/nl/advies-7732-acrylamide
Het vermijden van acrylamide heeft overigens weinig invloed op je kankerrisico als de daarnaast rookt, te veel alcohol drinkt, te veel rood of bewerkt vlees eet en niet beweegt. Dergelijke gewoonten hebben een grotere impact op de gezondheid.
Toast, frieten of koekjes zijn niet plots kankerverwekkend. Dit mediabericht is een gevolg van een Britse campagne die waarschuwt voor een te grote consumptie van dergelijke producten. Wanneer voedingswaren verhit worden, door roosteren, bakken of frituren, komt een stof vrij (acrylamide) die waarschijnlijk kankerverwekkend is in hoge doses.