Een grote suikerdip na je ontbijt geeft je meer honger

Sommige mensen hebben sneller dan andere opnieuw honger na een maaltijd. Er is al langer een vermoeden dat de manier waarop ons lichaam suiker verwerkt daar iets mee te maken heeft. Wetenschappers hebben dit in een grootschalige studie onderzocht.

4 mei 2021

gezondheidenwetenschap gezondheid covid19

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers voerden een studie uit bij 1.070 gezonde volwassenen (1):

  • Gedurende 13 dagen moesten de deelnemers ’s ochtends een gestandaardiseerd ontbijt eten.
    • Dat ontbijt leverde telkens evenveel energie aan.
    • De hoeveelheid eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels varieerde.
  • Na het ontbijt moesten ze drie uur wachten alvorens ze aan de volgende maaltijd mochten beginnen. Nadien konden ze eten wanneer en wat ze wilden.
  • Gedurende de volledige periode werd het suiker- of glucosegehalte in hun bloed constant bijgehouden met continue glucosemonitors.
  • Via een app op hun smartphone hielden de deelnemers bij:
    • wat en wanneer ze aten;
    • hoeveel honger ze hadden;
    • hoe alert ze waren.

Uit de analyse van de resultaten blijkt dat de deelnemers met de grootste suikerdip tussen 2 en 3 uur na hun ontbijt, in vergelijking met de deelnemers met de kleinste suikerdip:

  • meer honger hadden binnen de 2 à 3 uur na hun ontbijt;
  • een halfuur vroeger aan de volgende maaltijd begonnen, en tijdens deze maaltijd ook meer aten (+ 75 kcal);
  • ook tijdens de rest van de dag meer aten, en daardoor ongeveer 300 kcal meer opnamen.
Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Als je eet, stijgt je bloedsuiker in eerste instantie om vervolgens weer te dalen tot het basisniveau.

  • Soms is de daling te groot en daalt het suikergehalte onder de basiswaarde. Dat noemen we een suikerdip.
  • Het hierboven besproken onderzoek toont aan dat hoe groter die suikerdip is, hoe sneller je weer honger hebt. En daardoor eet je ook meer.

Hoe het komt dat sommige mensen een suikerdip hebben en andere niet, nadat ze hetzelfde standaardontbijt aten, is niet duidelijk. Het werd ook niet grondig onderzocht in deze studie.

  • Het gehalte aan vezels, eiwitten, vetten of koolhydraten van het ontbijt zou een rol kunnen spelen, maar het is niet duidelijk in welke mate.
  • Mannen bleken volgens de studie gemiddeld een iets grotere suikerdip te hebben dan vrouwen.
  • Ook deelnemers met lagere nuchtere insulineconcentraties in het bloed hadden een grotere suikerdip.
  • Leeftijd, BMI en gewicht bleken geen invloed te hebben op de grootte van de suikerdip.
Conclusie

Een studie toonde aan dat mensen met een grotere suikerdip na het ontbijt sneller opnieuw honger hadden. Daardoor begonnen ze een halfuur eerder aan de volgende maaltijd, en aten ze ook meer per dag. Hoe het komt dat sommige mensen een grotere suikerdip hebben, werd in deze studie niet grondig onderzocht. Waarschijnlijk spelen zowel individuele verschillen in de stofwisseling als het soort maaltijd een rol.

Geraadpleegde Bronnen
  • (1) Wyatt, P., Berry, S. E., Finlayson, G. et al. (2021). Postprandial glycaemic dips predict appetite and energy intake in healthy individuals. Nature Metabolism, 1-7..

Nina Van Den Broecke

 
Lees ook...
aug 2021

Artsen mogen hongerstakers niet zomaar onder dwang medisch behandelen

mrt 2023

Bedenkelijke Australische publicatie gaat opnieuw rond op sociale media

dec 2021

‘Wetenschappers met een kritische blik op de coronacrisis’ doen foute en misleidende uitspraken over het coronavirus

dec 2019

Hondeneigenaars hebben minder kans op vroegtijdig overlijden